Yazarın Odası: Seda Yılmaz | Meltem Dağcı

Ekim 15, 2020

Yazarın Odası: Seda Yılmaz | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Seda Yılmaz’ı, eşi Tamer Tur’la konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını çalışma odasında yazar. Nadiren evimizin daha çok ışık alan salonuna geçtiğini görürüm. O yazı yazarken onunla temas kurma riskine girmem pek. Zaten yazarken dışarısı ile teması kaldırıyor. Bu sırada onu gözlemlemek hoşuma gidiyor. Ara sıra yazarken kendi kendine mırıldandığını görüyorum. Bunu okurken de yapıyor. Belki kendisi ile belki de okurla konuşuyordur. Kim bilir?

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Seda çok kitap okur. Okumanın, onun içinde henüz anlatmadığı hikâyeleri hazırladığını düşünüyorum. Bir yazarı ya da kitabı kahve eşliğinde konuşmayı ve tartışmayı seviyoruz. Kitap, Seda’nın özellikle ilgilendiği kadınlığa dair konulara değiniyorsa, ben de erkek bakış açısıyla kendi yorumlarımı katıyorum. Bu, onun açısından bir erkeğin bakışını anlamayı sağlarken, benim açımdan kadın olma üzerine bir düşünüm yapmaya yardımcı oluyor.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Her konuda fikir alışverişi yapmanın ilişkimizi kuvvetlendirdiğine inanıyorum. Ben onun yazdıklarıyla ilgili fikirlerimi paylaşırım, o da benim çektiğim fotoğraflar hakkında yorum yapar mesela. Yazılarını bitirdikten sonra bana okuttuğunda onların bende uyandırdığı duyguları içimden geldiği gibi ifade ederim.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Odasında yazı yazmak onu rahatlatıyor sanırım. Gökyüzü mavisi, kedilerimizin kenarlarını tırnak törpüleme yeri yaptığı, rahat bir berjer koltuğu var orada. Yanında da gözünün önünde olmasından hoşnut olduğu, sevdiği yazarların kitapları. Tam karşısında eski bir taburenin üstünde bir sürü sözlük dizili. Masasının üzerinden kahve fincanı hiç eksik olmaz. Bu çerçeve içinde yazmak onun ritüellerinden diyebilirim.

5) Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Bu sıralar Elana Ferrante’nin kitaplarını elinden düşürmüyor. Napoli romanlarını okuduktan sonra yazarın Guardian gazetesinde yazdığı yazıların derlemesinden oluşan Tesadüfi Buluşlar adlı kitaba başladı.

edebiyathaber.net (15 Ekim 2020)

Paylaş:

Yorum yapın