Yazarın Odası: Cevat Turan | Meltem Dağcı

Nisan 25, 2019

Yazarın Odası: Cevat Turan | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Cevat Turan’ı, eşi Harika Sakallı Turan’la konuştuk. 

1) Yazılarını nerede oturup yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Cevat Bey romanlarını genelde ofiste yada evde kütüphanede çalışma masasında yazar. Her yazar gibi sükunet ve sessizliği sevse de gürültülü ortamdan kendini izole edebilir. Her şartta yazabilen bir yazardır. Diz üstü bilgisayarı yanındaysa her yerde üretebilir. Yazılarını yazarken sık seyahate çıkıyoruz. Roman neyi gerektiriyorsa olayların geçtiği yerlere gidiyoruz.

Yazarken bir keresinde koltuğa oturmuş ve tavana gözlerini dikmiş öylece bakıyordu. Onu öyle görünce ürkmüştüm. Ama yazarken kurgunun içine o kadar derin giriyor ki kafasındakini yazıya dökerken sıkıntı yaşadığı durumlar olabiliyor. Kafasında yaşadığı o bölümü yazana kadar da çalışma masasından kalkmaz. Yazısı bitince sıkıntısı biter, rahatlar ve huzur bulur.

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

İkimizde çok kitap okuyoruz ancak kitap seçimlerimiz birbirimizden farklıdır. Bu da okuduklarımızı birbirimizle paylaşmamıza vesile oluyor. Cevat Bey ile beraber birbirimize sesli kitap okumaktan ve şiir okumaktan da çok keyif alırız. Kendisi aynı zamanda şair olduğu için katıldığı şiir dinletilerinde onu dinlemek beni çok mutlu eder.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır? 

Cevat Beyin yazdıklarını çok merak ettiğim için romanı yazarken bana yazdıkça gönderiyor. Birlikte konu üzerine paylaşımlarımız oluyor. Kitabın her aşamasını benimle paylaşır, fikrimi aldığı dönemler olur. Birlikte beyin fırtınası yaparız. Fikir ayrılığına düştüğümüz dönemler olur. Ancak eleştirilmeyi hiç sevmeyen biridir. O yüzden kendimce beğenmediğim yerleri söylerken kabul ettirmekte zorlanırım.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazmak onun için bir ritüel. Pek fazla bir şeye ihtiyaç duymuyor. Yazarken klasik müzik dinlemeyi sever. Güne kahvaltıdan sonra günlük gazetelerini okuyarak başlar. Yeni bir romana başlamadan önce düşünerek,okuyarak, bilgi toplayarak ve fikri kafasında tasarlayıp notlar almaya başlayıp sonra yoğunlaşır. Kafasında kurduğu hikayeleri taslak halinde kağıda döker. Notlarını aldığı özel bir defteri vardır. Karakterler ve olaylar hakkında notlar alır. Sonrasında yol haritasını çıkartıyor. Yazma süreci kadar hazırlık süreci ve araştırması sürüyor.

5) Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Cevat bey sürekli okuyan biri ve aynı anda iki,üç kitap okur. En son okuduğu kitaplar İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır, Charles Bukowski Kadınlar ve Emin Değer’in Oltadaki Balık Türkiye. 

edebiyathaber.net (25 Nisan 2019)

Paylaş:

Yorum yapın