Tülin Kozikoğlu’ndan savaş ve göç hakkında konuşmak için şiirsel bir okuma yolculuğu

Ağustos 27, 2020

Tülin Kozikoğlu’ndan savaş ve göç hakkında konuşmak için şiirsel bir okuma yolculuğu

O sırada, dünyanın bir yerinde, birileri daha “Haydi” diyerek yola çıkıyordu.

Ve dünyanın bambaşka bir yerinde bir dönme dolap umutla uyanmayı bekliyordu.

Tülin Kozikoğlu’nun Dönme Dolap isimli kitabı Doğan Egmont Yayınları’nda yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Sadece çocuklar için yazdığı kitaplarla değil, ilkokul öğrencileri için öğretmenlere yönelik hazırladığı Çocuklara Yaratıcı Yazı Nasıl Öğretilir? eğitimleriyle de tanıdığımız Tülin Kozikoğlu’nun kaleme aldığı ve Hüseyin Sönmezay’ın resimlediği Dönme Dolap, savaşın sonuçları karşısında durabilmek için bize empatinin gücünü hatırlatan bir yolculuk öyküsü anlatıyor.

Dünyanın iki farklı şehrinden yola çıkan iki aile… Onların yolculuklarındaki aynılıklar ve ayrılıklar bizi de iç dünyamıza doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Empatinin gücü sayesinde, ortak noktalarımızı ve aramızdaki görünmez bağları keşfediyor, hepimizin aynı gökyüzüne baktığını hatırlıyoruz. Ve görüyoruz ki ne olursa olsun oyun hep var, umut hep var. Savaş ve göç hakkında konuşmak için şiirsel bir okuma yolculuğu.

Empatiyi ve umudu merkezine koyan bu göç öyküsünde kitabın sağ ve sol tarafında birbirine paralel akan birbirinden bağımsız iki ayrı öyküyü okurla buluşturuyor. Bir anne oğul ile bir baba kızın eş zamanlı ilerleyen öykülerinde anne oğul bir sabah lunaparka gitmek üzere evden çıkarlar. Baba kız ise başka bir ülkeye göç etmek üzere yollara düşmüştür. Yol boyunca her iki ailenin yolculuklarındaki benzerlikleri görürüz, varılacak hedefe giderken karşılaştıkları durumlarda benzer tepkiler veren çocukların adeta birbiriyle yer değiştirdiğini hissettiren kurmaca çocuklara göç konusunu ve empatinin önemini daha iyi anlatabilmek için eşsiz bir okuma deneyimi sunuyor.

edebiyathaber.net (27 Ağustos 2020)

Paylaş:

Yorum yapın