Rabarda Dergisi distopya dosyasıyla raflarda

Eylül 14, 2017

Rabarda Dergisi distopya dosyasıyla raflarda

Popüler kültür eleştirisini merkezine alan sinema dergisi Rabarba, her ay farklı bir dosya konusuyla okurlarıyla buluşmaya devam ediyor. Eylül ayında dosya konusunu “A’dan Z’ye Distopya Sineması” olarak belirleyen Rabarba, okurlarını distopik filmlerin evrenine davet ediyor.

Distopyanın tanımından tarihine, distopik filmlerdeki kadın karakterlerin konumundan distopik filmlerdeki korkuya, distopik filmlerdeki kent tasavvurlarından Türk sinemasındaki distopya yoksunluğuna kadar birçok konunun tartışıldığı dosyada; Galip Dursun, Kutlukhan Kutlu, Kutay Ucun, Işın Beril Tetik, Demokan Atasoy, Bülent Diken, Carsten Bagge Laustsen, Bahadır Cüneyt Yalçın ve Hakan Bıçakcı gibi usta yazarların yazılarını okuyabilirsiniz. Ayrıca dosyada Rabarba ekibi tarafından hazırlanan sinema tarihine damga vurmuş, mutlaka izlenmesi gereken 15 film ve her geçen gün popülerleşen bir tür olan distopyaya yabancı kalamayan TV ve online platformlardan derlenen 10 dizi önerisi de bulunuyor.    

Bruce Lee’nin Mektupları İlk Kez Türkçe’de

Bruce Lee demek, 1970’lerden 1990’lara kadar süren bir medya ikonu demektir. Bu ikonun gönderme yaptığı kültürel kodları açığa çıkarmak, ikonik kahramanlarla hayatımıza sızan endüstriyel sinemanın kodlarını da anlamamıza yardımcı olacaktır. Eylül ayında vizyona girecek olan Bruce Lee’nin hayatının anlatıldığı Ejderin Doğuşu (Birth of the Dragon) filminden hareketle Bruce Lee’nin sinema macerasının ve hayat felsefesinin tartışıldığı Gökhan Gök’ün kaleme aldığı kapsamlı bir yazının ardından Rabarba okurlarını bir sürpriz bekliyor. Dövüş sanatını felsefe ile buluşturan Bruce Lee’nin kendine yazdığı mektupları, “Kendi Seyrimde” başlığıyla ilk kez Türkçe yayınlanıyor.

Rabarba İthaki Akademi’de

İthaki Akademi’deki ilk etkinliğinde Rabarba Dergisi, Galip Dursun, Kutlukhan Kutlu ve Hakan Bıçakcı’nın katılımıyla “Distopya Söyleşisi” gerçekleştirecek. 16 Eylül Cumartesi günü saat 16:00’da başlayacak etkinlik ücretsiz ve herkese açık olacak. Distopya kavramının, distopik filmlerin beyazperdedeki serüveninin ve Türkiye’de distopik filmin yokluğunun nedenleri üzerine tartışmaların yürütüleceği söyleşiyi Rabarba Dergisi’nin sosyal medya hesapları üzerinden de takip edebilirsiniz.

Söyleşi detayları için: http://ithakiakademi.com/egitim/distopya-sinemasi/

edebiyathaber.net (14 Eylül 2017)

Paylaş:

Yorum yapın