“Paris Komünü 150” adlı yeni kitap bugün internet erişimine açık

Mayıs 28, 2021

“Paris Komünü 150” adlı yeni kitap bugün internet erişimine açık

Tüm Ülkelerden Yayıncılar Paris Komünü’nün 150. Yılını Kutluyor. Yordam Kitap’ın da bir parçası olduğu “Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği”, Paris Komünü’nü, kanlı yenilgisinin 150. yıldönümünde 18 dilde yayımlanan bir kitapla selamlıyor.

Paris Komünü 150 adını taşıyan kitapta Karl Marx ve Vladimir İlyiç Lenin’in Komün’e dair metinleri, Bertolt Brecht’in “Sonuç Bildirgesi” adlı şiiri, Vijay Prashad’ın “Ütopyaya Kapı Açmak” ve Tings Chak’ın “Parlayan Bir Çiçek” başlıklı makaleleri, “Paris Komünü Sanatçılar Federasyonu’nun Manifestosu” adlı metin, Enternasyonal Marşı’nın Cumhuriyet dönemi ve Osmanlı dönemi sözleri ile notaları ve son olarak bu kitap için hazırlanan afiş çalışmalarından örnek bir kolaj yer alıyor. Kitabın ön ve arka kapaklarındaki görseller ise bu afişler arasında birinci ve ikinci seçilen çalışmalar.

Parisli işçiler, Paris Komünü’yle 18 Mart’tan 28 Mayıs 1871’e kadar yetmiş iki gün boyunca ütopyaya bir kapı açtılar, yeni ortaklaşmacı/katılımcı kurumlar inşa ettiler ve demokrasi pratiğini ileri bir aşamaya taşıdılar. Ancak karşı-devrim güçleri toparlandı, şehre hücum etti ve 28 Mayıs’ta Komün’ü yenilgiye uğrattı.

Paris Komünü’nün kanlı yenilgisinin 150. yıldönümünde, tüm dünyadan yayıncılar Komün’ün mirasını ve bu mirasın dünyanın emekçi halkları için hâlâ süregelen önemini selamlıyor. İşçi sınıfının uluslararası birliğini ve çeşitliliğini yansıtır bir biçimde, Hintçeden İspanyolcaya, Türkçeden Slovenceye kadar bir dizi farklı dilde basılan Paris Komünü 150, tarihî metinleri güncel metinlerle bir araya getiriyor.

Yenilgi okulundan öğrenmek

Marx ve Lenin’in tarihî metinlerini Vijay Prashad ve Tings Chak gibi teorisyenlerin önemli yazılarıyla bir araya getiren bu özlü kitap, Komün’ün geçmiş imparatorlukların yıkıntılarından yeni bir dünya yaratırken sanatı kullanmadaki kararlılığını yansıtan planlar ve kültürel materyaller de içeriyor.

Bu metin, Lenin’in tavsiyesine kulak vererek, Paris Komünü’nün doğum günü olan 18 Mart’ta değil, yenilgiye uğradığı 28 Mayıs’ta yayınlanıyor. Lenin, emekçi halkın her yenilgisinin bir okul olduğunu savunuyordu. Sosyalizmi kurmaya yönelik her yeni çaba, geçmiş deneyimlerden dersler çıkarır. Paris Komünü, işçilerin kendi devletlerini kurmasına yönelik tarihsel bir girişimdi. Onları selamlıyor ve onların deneyiminden çıkarılan dersleri dünyanın dört bir yanındaki okurlarla paylaşıyoruz.

28 Mayıs’ta bütün okurlara açık

Basılı hâli çok yakında çıkacak olan kitap için 28 Mayıs’ta yirmi dört saat boyunca özel bir paylaşım da gerçekleşecek ve kitap gün boyu Yordam Kitap’ın www.yordamkitap.com adresinden ücretsiz erişime açılacak. Yine kitabın basılı hâli beklenmeden Google Play’de e-kitap olarak satışa da sunulacak.

Kitapla birlikte bir de sergi

Kitabın hazırlanmasında “Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği” üyesi 27 yayınevi bir araya gelirken, Paris Komünü 150’nin kapak görselleri için bir de yarışma düzenlendi. Elli kadar sanatçının Komün’e dair afiş çalışmalarıyla katıldığı yarışmanın birincileri ve ikincilerinin hazırladığı afişler, kitabın ön ve arka kapak görsellerini oluşturdu.

Ön kapakta birinci gelen Kübalı sanatçı Jorge Luis Rodrigez Aguilar’ın afiş çalışması, arka kapakta ise ikinci gelen Hindistanlı Junaina Muhammed’in afiş çalışması yer alıyor. Yarışmaya katılan bütün afişleri, “Tricontinental” adlı Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün internet adresinde ya da Instagram hesabındaki “online sergi”de görmek mümkün. Sergi internette tam olarak şu adresten izlenebilir: https://thetricontinental.org/paris-commune-150-cover-exhibition/

edebiyathaber.net (28 Mayıs 2021)

Paylaş:

Yorum yapın