Orhan Pamuk’tan Mirzabeyoğlu’na dolaylı destek!

Şubat 4, 2014

Orhan Pamuk’tan Mirzabeyoğlu’na dolaylı destek!

020220142207500080985Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, New York Times gazetesine verdiği röportajda 28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilen yazar Salih Mirzabeyoğlu’nun davasına dikkat çekti.

Röportaj verdiği gazeteciyle Fatih Camii avlusunda gezerken “Mirzabeyoğlu’na Özgürlük!” duvar yazıları dikkatini çeken Orhan Pamuk Salih Mirzabeyoğlu’nu “Kar” romanıdaki “Mavi” isimli karaktere benzetti.

Orhan Pamuk’un aynı isimli romanında diğer karakterlerin ismi “Necip” ve “Fazıl”‘dı. Romanın çıktığı ilk dönemler karakterlerin bu isimleri ve romanın konusu “Orhan Pamuk ne mesaj vermek istiyor?” sorusuyla oldukça tartışılmıştı.

İşte Orhan Pamuk’un röportajının ilgili bölümleri:

“…. Bir mermer bahçede, yandaki İslam dünyasındaki en muhteşem camilerden biri olduğu farzedilen yoğun pembe kumla inşâ edilmiş camide, bir duvar kâğıdı Sayın Pamuk’un gözüne çarpıyor. Bu duvar kâğıdında, radikal İslâmcı yazar ve kışkırtıcı politik söylemlere sahip ve 12 yıl önce terörizm suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu için, “Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük” yazıyor.

Sayın Pamuk- Türkiye ve Orta Doğu’daki siyasal İslamın yükselişinden rahatsız olmuş ve şaşırmış olduğu hâlde- Mavi isimli terörist lider karakteri üzerine bina ettiği “Kar” isimli roman, kısmen Salih Mirzabeyoğlu üzerineydi.

Kar romanındaki Mavi, şiddet eylemlerini destekleyen, bu fikri aşılayan ama kendisi bilakis bu eylemlerden uzak duran, iki anlamlı karizmatik entelektüel bir şahsiyetti.

Sayın Pamuk, Mirzabeyoğlu ve Mavi’nin hadisesi birbrine benzmektedir diyor. Pamuk sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bazı İslamcılar cinayet işledi ama Mirzabeyoğlu işlemedi, fakat buna rağmen o uzun yıllardır kapalı bir kutuya kapatıldı”

Salih Mirzabeyoğlu, 1998 yılında tutuklandıktan sonra 2001 yılında idama mahkum edilmiş, idam cezasının kaldırılmasının ardından cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti.

Kaynak: furkanhaber.com (4 Şubat 2014)

Paylaş:

Yorum yapın