Mevsimlik tarım işçilerinin çilesi kitap oldu!

Nisan 10, 2014

Mevsimlik tarım işçilerinin çilesi kitap oldu!

43906Ekmek parası kazanmak için doğu illerinden aileleriyle birlikte Bursa’ya gelip, elektriği ve suyu olmayan çadırlarda aylarca kalarak tarla işlerinde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çileleri kitap oldu.

Bursa Akademik Odaları Birliği’nde (BAOB) meslek odaları başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Barınma Koşulları / Bursa’nın Batısında Karacabey, Mustafakemalpaşa Örneği” isimli kitabı tanıttı. Pala, mevsimlik tarım işçiliğinin yalnızca Bursa’ya has bir mesele olmadığını söyledi.

Kamp denilen yerlerde temiz içme suyunun olmadığına dikkat çeken Pala, “Çadırların çok önemli bir kısmında elektrik bulunmuyor. Elektrik direkleri gelen bölgelerde bile elektriğin çadırlara bağlanması ile ilgili sıkıntılar var. 2014 yılında, 21. yüzyılda Türkiye’nin nüfus olarak en büyük şehirlerinden ve sosyo-ekonomik seviyesi gelişmiş olan bir şehrinde insanlar suya ve elektriği olmaksızın çok kötü şartlarda yaşıyor. Tek odalı çadırlarda 7-8 kişi birlikte barınmak zorunda kalıyorlar. Beslenmeyle alakalı önemli sıkıntılar mevcut. Aynı zamanda bu alanlarda ciddi sağlık meseleleri yaşandığını görüyoruz. Eğitim çağındaki çocuklar nisandan kasıma kadar çadırlarda kalıyor. Eğitim imkanlarından tamamen yoksunlar. Bu konuların üzerinde durmamız gerekiyor” dedi.

İnsanların sıkıntılarını gidermek için ciddi kaynaklara ihtiyaç olmadığını belirten Pala, “Bursa bu anlamda potansiyeli olan bir şehir. Mevsimlik işçilerin yaşadıkları sıkıntıları gidermek için gerekli en önemli şey politik kararlılıktır. Bizler bu noktada Bursa Valiliği’ni, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’yi hassasiyete davet ediyoruz. Aynı zamanda Karacabey ve Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı’nın da mevsimlik işçilerin sağlık ihtiyacıyla ilgili üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

10 Nisan 2014

Paylaş:

Yorum yapın