Melek Özlem Sezer, “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet” üzerine konuşacak

Eylül 25, 2015

Melek Özlem Sezer, “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet” üzerine konuşacak

masallar ve top cins“Bir ölü olan Pamuk Prenses’in öpülmesi neden bizi dehşete düşürmez? Yalnızca basit bir öpücük boğazındaki elmayı nasıl çıkarır? Hansel ve Gretel’in aileleri tarafından fakirliğe çare olarak ormana atılmalarının anlamı nedir? Cam tabut, camdan pabuçlar, ve peri kızlarının kuğu kanatları çalınınca evlenmeye mecbur olması ne anlama gelir? Elmanın yalnızca kırmızı tarafının zehirlemesi, kırmızı pabuçları sevdiği için ayakları kesilen Karin, Kırmızı Başlıklı Kız… Kırmızı neyin simgesidir?”

Tüm bu sorulara cevap arayan bir masal analizi kitabının yazarı Melek Özlem Sezer bu hafta sonu İstanbul’da… Masallardaki kodların yetişkinlerin yaşamlarında nasıl etkilere sebep olduğunu araştıran Sezer, toplumsal cinsiyet rollerinin ‘mışıl mışıl’ işlenişini incelediği ‘Masallar ve Toplumsal Cinsiyet’ kitabının imza günleri ve söyleşiler için 25-26-27 Aralık günlerinde İstanbul’da olacak.

Oğuz Tansel Halk Bilimi Ödüllü kitabın Evrensel Basım Yayın’dan bu ay beşinci baskısının çıkması vesilesiyle Anadolu ve Avrupa yakalarında üç ayrı söyleşi düzenlenecek. 25 Aralık Cuma Günü Saat 19’da Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube’de, 26 Aralık Cumartesi günü saat 15’te Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube’de ve 27 Aralık Pazar günü saat 17.30’da Kadıköy Akademi Kitabevi’nde yapılacak etkinliklerde masallar ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerine söyleşi ve kitabın imza günü gerçekleştirilecek.

Melek Özlem Sezer kimdir?

Ankara’da yaşayan yazar, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde bir süre Masal Analizi dersleri de veren Sezer, Milliyet Çocuk dergisinde ise köşe yazarlığı yaptı. Yıllarca TRT radyolarında masal programları hazırlayıp sunan, TRT Çocuk kanalına çizgi film senaryoları yazan Melek Özlem Sezer’in yedi çocuk kitabının yanında yetişkinler için altı da şiir kitabı bulunuyor. Sezer aynı zamanda 1998 Cemal Süreya, 2000 Behçet Aysan, 2011 Nüzhet Erman Şiir ödüllerinin de sahibi.

Ümit Kartal – edebiyathaber.net (25 Aralık 2015)

Paylaş:

Yorum yapın