Kültür yayınlarının üretim ve satışında sevindirici artış

Nisan 15, 2018

Kültür yayınlarının üretim ve satışında sevindirici artış

Türkiye’de yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle 14-22 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlediği İzmir 23. Kitap Fuarı, Kültürpark – Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda başladı. Açılış günü gerçekleşen basın toplantısında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; kültür yayınlarının üretiminde ve satışında, 2016’dan 2017’ye gelindiğinde sevindirici bir artış görüldüğünü kaydetti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, İzmir 23. Kitap Fuarı’nın açılış gününde yaptığı konuşmaya başlarken; kitap fuarlarının toplam ziyaretçi sayısında görülen %17’lik artışın ve İzmir Kitap Fuarı’nın ziyaretçi sayısındaki %12.5’luk artışın bu yıl da devam etmesini umduklarını dile getirdi.

2016’dan 2017’ye gelindiğinde üretimde, yetişkin kurgu dışı kitaplarda %18.99, yetişkin kurgu eserlerde %23.96, çocuk ve gençlik yayınlarında %28.98, ithal kitaplarda ise %15.56’lık bir artış olduğunu kaydeden Kocatürk, yaşanan artışın oldukça sevindirici olduğunu ifade etti. Kocatürk öte yandan yasadışı korsan ve fotokopinin zarar verdiği akademik yayıncılıkta, sınavların iptal edilmesi gibi değişikliklerin yaşandığı eğitim yayıncılığında ve inanç kitaplarında yaşanan düşüşün ise düşündürücü ve dikkate değer olduğunun altını çizdi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk, sınav değişikliklerinin eğitim yayıncılığına verdiği zarar nedeniyle Türkiye’nin dünya yayıncılık sektöründe 11. sıradan 16. sıraya gerilediğini aktardı.

Kitap okumayan çocukların normal bir cümleyi 45 saniyede, kitap okuma kültürü edinmiş çocukların ise 13 saniyede anlayabildiğini ifade eden Kocatürk; İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışında dile getirdiği çağrıyı yineleyerek ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, ülkemizin büyük şirketleri, yazar ve yayıncılarını Okuma Kültürü Seferberliği için birlikte harekete geçmeye davet etti. 

Kenan Kocatürk, Türkiye Yayıncılar Birliği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 2 yılda bir düzenlenen Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın 8.’sinin, bu yıl 26-27 Nisan 2018 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat-Loca’da gerçekleşeceğinin müjdesini verdi. Yayıncılık sektörüne dair standartlar, okuma kültürü, dijitalleşme, sabit fiyat, sansür gibi önemli konu ve sorunların tartışılacağı kurultay, yayıncıların yanı sıra tüm kitapseverlere açık olacak.

Kocatürk konuşmasında, yazarların ve çevirmenlerin gelirleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için Maliye Bakanlığı’na geçtiğimiz günlerde yaptıkları çağrıyı da yeniden gündeme getirdi. Yayıncıların telif hakkı ödemelerinde söz konusu olan ve öncelikle eser sahiplerine büyük zarar veren %17 gelir vergisi stopajı ve %18 KDV’nin yarattığı kayıpların giderilmesi için çağrısını yineledi.

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ HAKKINDA

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International PublishersAssociation–IPA) Türkiye’yi temsil eden tek üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

edebiyathaber.net (15 Nisan 2018)

Paylaş:

Yorum yapın