“Kelile ve Dimne”: Masal geleneğinden eşsiz bir örnek!

Ocak 30, 2013

“Kelile ve Dimne”: Masal geleneğinden eşsiz bir örnek!

Faruk Duman, doğunun en ünlü masallarından biri olan Kelile ve Dimne’yi çocuklar için yayına hazırladı ve yeniden yazdı. Masal, Can Çocuk Yayınları’nca yayımlandı.

Eski Hint bilgesi, şair-filozof Beydeba, Hindistan Kralı Debşelim’in huzuruna çağırılır. Kral, bu alçakgönüllü ve yetenekli filozofa hayran olur. Tam zamanında tanışmıştır onunla. Çünkü ülkesinde işler yolunda gitmemekte, Debşelim, halkıyla arasında sarsılan güven duygusunu nasıl sağaltacağını düşünmektedir. Sarayda Beydeba’yı karşısına alır, ona sorular sorar. Eşitlik, adalet, vicdan, acıma, hile, öfke, sevgi… Beydeba bütün bu konularda hayvan masalları anlatarak öğütler verir Debşelim’e. Bir kral, halkına nasıl davranmalıdır? Adalet nedir? Olayların içyüzü nasıl anlaşılır, dikkatsizlik nelere yol açar? Bütün bunlar, hayvan yaşamından örneklerle açıklanır.

Kelile ve Dimne adını şair-filozof Beydeba’nın Debşelim’e anlattığı masallardan birinin kahramanı olan iki çakaldan alıyor. Bu çakallardan Kelile dürüstlüğü, Dimne ise hilebazlığı simgeliyor.

Bin yıllardır felsefe, siyaset ve sosyoloji bilimlerinin başvuru kaynağı olan Kelile ve Dimne aynı zamanda birçok eserin de ilham kaynağıdır. La Fontaine’nin fabllarının on sekiz tanesini Kelile ve Dimne’den almıştır.

Faruk Duman’ın, Gagalar, Patiler ve Başka Güzel Şeyler ile Jüpiter’in Eteği, Cüce Prens isimli yapıtları da yine Can Çocuk tarafından okurlara ulaştırılmıştı.

9 ve üzeri yaş grubuna hitap eden kitabı Vaqar Aqaei resimledi.

edebiyathaber.net (30 Ocak 2013)

Paylaş:

Yorum yapın