“Kardeşlik Çemberi”: Çocukların hakları öykülerle anlatılıyor

Eylül 25, 2013

“Kardeşlik Çemberi”: Çocukların hakları öykülerle anlatılıyor

Süleyman Bulut, yeni dizisi “Çocukların Hakları Var”da Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden yola çıkarak hikâyelerle çocuklara haklarını anlatıyor. İlk kitap “Kardeşlik Çemberi” ile başlayan dizi, “Anne Ben Yapabilirim” ve “Sihirli Çaydanlık” ile devam edecek.

Can Çocuk Yayınları’nca yayımlanan “Kardeşlik Çemberi”, 7 ve üzeri yaş grubuna yöneliyor. Resimlerini Reha Barış’in çizdiği kitap, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ikinci maddesi “Çocuklar arasında ayrımcılık yapılamaz.” ilkesini bir basketbol takımının hikâyesi üzerinden açıklıyor. “Kardeşlik Çemberi”; renk, ırk, dil, din, kültürel, sosyal vb. açılardan çok farklı çocukların bir araya gelip bu farklılıklardan bir başarı yaratmalarının öyküsü…

1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kabul ettiği ve 1990 yılında Türkiye’nin de imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddeleri üzerine kurulmuş olan “Çocukların Hakları Var” dizisinde her bir hikaye, farklı bir maddeye odaklanıyor.

“Yeni oyuncular, antreman salonuna ilk geldiğinde, Küçük Devler’i oluşturan oyuncuların gözleri büyüdü birden. Onları şaşırtan, yeni gelenlerin uzun boyları ya da kolları değildi. Öyle olacağını zaten biliyorlardı. Bilmedikleri ya da hiç akıllarına getirmedikleri, yeni gelenlerin renkleriydi.

Siyahiydi yeni gelenler.

Küçük Devler, şimdi karşılarında durmuş sessiz ve çekingen bakışlarla çevrelerini süzen iki oyuncu arkadaşlarına ne diyeceklerini, onlara nasıl davranacaklarını bilemediler. Sessizliğin uzadığını ve bir tedirginliğe dönüşmeye başladığını gören Koç, hemen araya girip birbirleriyle tanıştırdı onları.

‘Haydi bakalım, el sıkışalım… Çalışmaya başlıyoruz!’ dedi.”

edebiyathaber.net (25 Eylül 2013)

Paylaş:

Yorum yapın