İstanbul kokusunun sindiği mutfaklar ve otuz iki farklı kadın | Selva Trak Ulupınar

Haziran 7, 2018

İstanbul kokusunun sindiği mutfaklar ve otuz iki farklı kadın | Selva Trak Ulupınar

Meri Çevik Simyonidis’in Sola Unitas’ tan çıkan son kitabı ‘’İstanbul Kokulu Mutfaklar’’ın imza ve tanıtım kokteyli, 5 Haziran Salı akşamı Harbiye’deki Hrant Dink Vakfı’nda gerçekleştirildi.

Yazar Meri Çevik Simyonidis, Dr. Kornelya Tsevik Bayvertyan ve Prof. Dr. Eva Şarlak’tan oluşan konuşmacılar, İstanbul’daki azınlıkların başta mutfak kültürleri olmak üzere geleneksel özelliklerini ele alarak şehrin birer klasiği olarak anılan ünlü gastronomi mekânları ile ilgili anılarını paylaştılar. Konuşmalarına eşlik eden ve her biri özenle hazırlanmış röportajlardan oluşan videolar,dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.

İstanbul hayranı olan yazarın daha önce yayımlanmış kitapları arasında ‘’İstanbulum Tadım – Tuzum Hayatım’’, ‘’Tadı Damağımda Kaldı’’gibi eserleri de bulunuyor. Ece ErdoğuşLevi’nin editörlüğünü yaptığı ‘’İstanbul Kokulu Mutfaklar’’ ise kitabın ‘’32 Muhteşem Kadın, Farklı Mutfaklar, Farklı Hayatlar’’ adlı alt başlığından da anlaşıldığı üzere kentte yaşayan çeşitli azınlıklardan otuz iki kadının mutfaklarından ve yaşamlarından ilginç kesitlerin yer aldığı röportajlardan oluşuyor.

İçlerinde Betül Mardin, Kezban Hatemi, Nilgün Belgün gibi ünlü isimlerin de bulunduğu bu röportajlar, İstanbul’a tarihi ve kültürel açıdan farklı bir perspektifle bakılmasını sağlayarak şehrin kültürel birikimine katkıda bulunacak bir içeriğe sahip.

‘’İstanbul isminin derinliği, ağırlığı ve anlamı kısıtlı kelimelere sığmaz… Bu öyle bir oluşum ki aurasındaki bileşimini ayrıştırmaya kalksak belki de buna gücümüz yetmeyecektir… Çünkü bu büyülü aurada, pek çok farklı din, farklı felsefeler, farklı inançlar, farklı birçok etnik kökenli topluluklar, imparatorluklar,… değişik ezgiler, türküler, ağıtlar, valsler, tangolar, halaylar, kutlamalar, bayramlar var…’’ sözleriyle İstanbul’un kültürel zenginliğini dile getiren yazar, bu kitabıyla kendisinin de kentin gastronomik kültürüne bir katkıda bulunma dileğini vurguluyor.

İstanbul’un yeme içme kültürüne; farklı etnik kökenlere sahip, farklı meslek gruplarından, farklı eğitimler almış ve değişik ailelerde farklı görgülerle ve farklı geleneklerle büyütülmüş Rum, Ermeni, Bulgar, Levanten, Yahudi, Azeri, Çerkez, Süryani, Karadenizli, Hataylı, Gökçeadalı kadınları aynı kitapta buluşturarak okura renkli okuma saatleri sunan bir kitap ‘’İstanbul Kokulu Mutfaklar’’.

Kitap ayrıca geçmişten günümüze dek aile yapısı ve kadın erkek ilişkilerini dürüstçe sorgulayan içeriğiyle de dikkati çekiyor.‘’Mutfaklarla birlikte hayatlar da mı değişti yoksa hayatlarla birlikte mutfaklar mı değişti ve değişmeye devam ediyor?’’ sorusuna cevap vermeye çalışan yazar, yeri geliyor paranın gücünün günümüzde aile yapısını olumsuz olarak etkilemesi konusunun üzerinde duruyor.

Azınlıkların İstanbul sevgisinin mutfaklarına sindiği bu kitapla, gerek verilen ‘’şiir lezzetindeki’’ farklı yemek tarifleriyle gerekse otuz iki ayrı kadının samimiyetle dile getirdikleri yaşanmışlıkları, mutfakları, aile yaşamları arasında nostaljik bir tatla okuma yolculuğuna çıkmak, kitap kurtları için farklı bir deneyim olacaktır.

Selva Trak Ulupınar – edebiyathaber.net (7 Haziran 2018)

Paylaş:

Yorum yapın