Habil ve Kabil’den yadigar yazgı: İyi Geceler Öpücüğü

Şubat 24, 2012

Habil ve Kabil’den yadigar yazgı: İyi Geceler Öpücüğü

“Bana Baktığın Gibi Bakma”, “Mecburi İstikamet” romanları ile “Bir Sonraki Dolunay” adlı öykü kitaplarının yazarı Nurdan Beşergil’in dördüncü kitabı, “İyi Geceler Öpücüğü”, yine Can Yayınları’ndan çıktı.

Beşergil, 14 öyküsünü bir araya getiren “İyi Geceler Öpücüğü”nde, “yaratılış” efsanesinin bir parçası olan Habil ve Kabil’de yoğunlaşıyor.

Nurdan Beşergil’in yeni öykü kitabı İyi Geceler Öpücüğü, birbirine bağlanan ve bir roman gibi de okunabilecek 14 öyküden oluşuyor. “Yaratılış” efsanesinin bir parçası olan Habil ve Kabil’de yoğunlaşan tüm öykülerin kahramanları aynı. Öyküler zaman ve mekan bakımından tümüyle belirsiz olduğu gibi bir olaya da dayanmıyor.

Metinler daha çok anlatıcının düşlerine, kâbuslarına dayanıyor. Aile ilişkileri hakkında çözümlemelerle yüklü öykülerde kişiler uzun uzun tanımlanıyor ve anlatıcı tarafından düşünceler yoluyla sorgulanıyor.

Babanın aile ve toplumdaki baskın rolü, örselenmiş cinsellik, dışa kapalı yaşam biçiminin bunalımları, yeteneğin sorgulanması ve iletişim sorunları… Nurdan Beşergil, günümüz sorunlarını bir efsaneyle bütünleştiriyor.

Kitaptan:

Babamız, “Kendine karşılık gelecek bir uğraş seçmek kolay değildir,” dedi, “sana karşılık gelmese de sana karşılık verebilecek bir uğraş seçmeye dikkat et.”

Ben toprağı seçtim.

Bana karşılık geldi mi, bilmiyorum; ama bana hep karşılık verdi, ondan eminim. Öfkelenmeyi öğrendim; ve sıkılmayı. Vazgeçmekle ve isyanla, beklemekle ve yorgunlukla tanıştım.

Zevk aldığım her şey bir mecburiyete dönüştü; mecbur olduğum için uyumaya ve uyanmaya, mecbur olduğum için yemek yemeye başladım. Bir güneş saati, bir takvim ve sıradan alışkanlıklar edindim. Mevsimlerin değişmesini bekledim. Güneşin, nemin, yağmurun dilini öğrendim. Toprağın rengine baktım. Dokundum, tavına baktım. Bazen geri çekildim, bazen yaklaştım; duruşuna baktım. Ne dediğini anlamaya, neye ihtiyacı olduğunu görmeye, olur da seslenirse diye, duymaya çalıştım.

Toprak bana ne karşılık verdiyse almaya çalıştım.

Nurdan Beşergil

1971 İstanbul doğumlu. 1992’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1993’te avukatlık stajını tamamladı. Öyküleri, 1994’te Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde dikkate değer bulunarak yayımlandı. Aynı yarışmada 1995’te birincilik aldı. Öyküleri Adam Öykü, Düşler Öyküler, Fayton Öykü, Fayton, Üçüncü Öyküler, Hayalet Gemi dergilerinde yayımlandı. Virgül, Radikal Kitap, Cumhuriyet Kitap, kitap-lık ve akşam-lık dergilerinde kitap eleştirileri yazdı. 1996’da, Rüzgâr Çıktı adlı öykü kitabı yayımlandı. Ayrıca internet ortamında yayımlanan aylık altZine dergisinde yazıları çıktı. 1998 yılının Haziranı’ndan 2003 Temmuzu’na kadar Araf adlı on-line bir derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Ocak 2006’dan beri http://www.kirkiki.net sitesini yönetiyor.

Kaynak: edebiyathaber.net (24 Şubat 2012)

Paylaş:

Yorum yapın