Günter Grass’a ihraç yok

Mayıs 13, 2012

Günter Grass’a ihraç yok

Çizer: Alp İz

NOBEL Edebiyat Ödülü sahibi yazar Günter Grass’in, Alman Edebiyat Birliği PEN Merkezi’nin onursal başkanlığından alınması yönündeki teklif reddedildi.

PEN Merkezi’nin Thüringen eyaletinin Rudolstadt kentinde yaptığı genel kurul toplantısında, Grass’a yönelik başlatılan “karalama kampanyası” konusunda kurumun resmi bir açıklama yapması için verilen teklif de reddedildi. Grass, geçen ay yayınladığı bir şiirde İsrail’i eleştirmesinden dolayı uluslararası boyutta gündeme gelmiş, İsrail de Grass’a ülkeye giriş yasağı getirmişti. Grass’ın hastalığı nedeniyle katılmadığı PEN toplantısında yapılan tartışmalar sonucu, bazı sakıncalar olmasına rağmen Grass’ın şiirinin içeriğinin tartışmaya açılmaması kararı da alındı.

Günter Grass Kimdir?

Günter Grass (16 Ekim 1927; Özgür Şehir Danzig Freie Stadt Danzig: bugünkü Gdansk, Polonya) Alman yazar. 1959 yılında yayımlananTeneke Trampet adlı romanı sinemaya da uyarlanmış önemli yapıtlarından biridir.

15 yaşında Reichsarbeitsdienst (RAD)’e kaydolmuş ve ardından Luftwaffe’e yardım elemanı olarak katılmıştır. Kasım 1944’te 17 yaşındaWaffen-SS’e kaydolmuştur (yaş haddinden dolayı Wehrmacht’a girememiştir). Şubat 1945’te 10. SS Panzer Tümeni “Frundsberg”‘e verilmiş ve 20 Nisan’da yaralanıncaya kadar tank topçusu olarak savaşmıştır.

Teneke Trampet’te cüce kahraman Oskar Matzerath’ın gözüyle II. Dünya Savaşı yıllarını anlattı. Ardından Joachim Mahlke ve onun elmacık kemiğini ölümsüzleştirdiği Kedi ve Fare’yi yazmıştır. Köpek Yılları, Lokal Anestezi, Pisi Balığı, Dişi Fare, Kafadan Doğumlar, Uzak Tarla,Yüzyılım ve Kanser Yolunda diğer yapıtlarıdır. Kafadan Doğumlar ‘da Almanların soylarını devam ettirme endişesini yine kendine has tarzıyla ele alan Grass, Uzak Tarla’da Berlin Duvarı’nın yapılması ve yıkılması arasında geçen süreci yansıttı.

Oyun yazarlığını da sanat yaşamına sığdırmış olan Grass, 1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

hurriyet.com.tr, edebiyathaber.net (13 Mayıs 2012)

Paylaş:

Yorum yapın