Etgar Keret’ten yeni öyküler: Uç Artık

Nisan 5, 2019

Etgar Keret’ten yeni öyküler: Uç Artık

Etgar Keret’in yeni öykü kitabı Uç Artık, Avi Pardo çevirisiyle Siren Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden: 

“Sıska adam kafenin döşemesine yığıldı. Karnına o güne dek hiç tatmadığı denli şiddetli bir ağrı saplanmıştı. Bedeni, bir dizi istem dışı kasılmayla sarsılıyordu. “Ölüm böyle bir şey herhalde,” diye düşündü. “Fakat bu son olamaz. Henüz çok gencim. Bir zamanlar popüler olupyıllardır doğru dürüst iş yapamamış bir kafenin döşemesinde üzerimde şortum, ayağımda Crocs’larla böyle ölmek feci utanç verici.” Yardım istemek üzere ağzını açtı, fakat ciğerlerinde çığlık atmaya yetecek kadar hava yoktu. Bu öykü ona dair değil.

(…)

Bu öykü bize dair.”

Çağdaş edebiyatın en hınzır, en yaratıcı ve en kıvrak kalemlerinden Etgar Keret’ten pırıltısıyla göz kamaştıran bir kitap: Uç Artık. Umduklarına kavuştuklarında bulduklarını yitirenler, kanatlanmak isterken sertçe yere inenler ve insanların günü birlik savaşlarına daima kayıtsız kalan bir dünyada düşlerin değerini bilenler Keret’in yeni, yenilikçi ve eğlenceli öykülerinde bir araya geliyor. Hayal kırıklığıyla bilenmiş ruhlar, ritmi aksak kalpler ve hükmen kaybedenler bu sayfalarda teselli arıyor; insanlık iflas etse bile insanlar, bu öykülerde yaşamlarına devam ediyor. Burada kahramanlar, olay yerine asla vaktinde yetişemiyor, gaddarlık cihazlarla ölçülemiyor, aşkın ömrü bir saniyeden uzun sürmüyor ama umut hep, hep bir yerde yeşeriyor. Etgar Keret, benzersiz icatları ve incelikli anlatımıyla yine yapacağını yapıyor ve hakikatle hayali buluşturan sihirli dokunuşuyla yaşam ilhamı ile dolup taşan öyküler anlatıyor.

Bir ihtimal daha var… Uç Artık!

Yazar Hakkında

Öyküleri kısa filmlere ilham veren, animasyondan televizyona değin uzanan farklı işleri ile de öne çıkan Etgar Keret, çağdaş yazının en yaratıcı, ilgi çekici ve eğlenceli simalarından biridir. 1967 yılında Tel Aviv’de doğdu. Türkçede Buzdolabının Üstündeki Kız, Gazze Blues, Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü, Nimrod Çıldırışları, Kapı Birden Vuruldu, Bilekkesenler, Yedi Güzel Yıl ve Domuzu Kırmak isimli kitapları yayımlanan Keret, fantezi ile gerçeklik arasında gidip gelen oyunbaz, insancıl ve duygusal öyküleriyle tanınıyor. Kitapları kırkı aşkın dilde yayımlanmış ve tüm dünyada büyük ilgi uyandırmıştır. Keret, 2010 yılında Fransa’da Ordre des Arts et des Lettres tarafından kültür sanat alanındaki sıradışı çalışmaları adına şövalyelik nişanı almıştır. Ülkemizde Bilekkesenler adıyla gösterilen ve oyuncu kadrosunda Tom Waits’in de yer aldığı Wristcutters’ın senaryosuna imza atan, ayrıca Cannes film festivalinde Altın Kamera ödülüne layık görülen Jellyfish’in (Meduzot) yönetmen koltuğunda oturan bu çok yönlü yazarın kırkı aşkın öyküsü, kısa film olarak sinemaya uyarlanmıştır.

Öykü ve makaleleri The New Yorker, Paris Review, Le Monde, The New York Times, The Guardian, Tablet ve Haaretz gibi gazete ve dergilerde yayımlanan Etgar Keret, Ortadoğu’nun en parlak yıldızı olarak anılıyor.

edebiyathaber.net (5 Nisan 2019)

Paylaş:

Yorum yapın