Eşekli Kütüphaneci’nin heykeli dikildi

Şubat 20, 2012

Eşekli Kütüphaneci’nin heykeli dikildi

Uzun meslek yaşamında başarılı çalışmalara imza atan Mustafa Güzelgöz, emekli olduktan sonra Ürgüp’te çocuklarıyla ve torunlarıyla mutlu bir yaşam sürdü.  İlerleyen yaşına bağlı solunum yetmezliği nedeniyle 2005 yılı 18 Şubat günü yaşama veda eden Eşekli Kütüphaneci aramızdan ayrılalı 7 yıl oldu.

Yaşarken tanışma olanağı bulamadığım, meslek duayeni Eşekli Kütüphaneci unutulmasın diye ölümümün 1. yılına armağan “Eşekle Gelen Aydınlık” isimli kitabı yayına hazırlamıştım. Değerli televizyoncu Tayfun Talipoğlu’nun Güzelgöz ile yaptığı röportajın vcd’si kitabın yanında okurlara hediye edildi.  Okur tarafından ilgi gören kitap yayınlandığı ilk yılda 2. baskısı yayınlandı.

Kitabın okurlarından biri, Güzelgöz unutulmasın, gelecek kuşaklar Eşekli Kütüphaneci’yi tanısın diye kollarını sıvadı.

Efsane Gerçek Oluyor… Eşekli Kütüphaneci’nin Heykeli Dikiliyor.

2011 yılının 18 Nisan günü, telefonum çaldı. Telefonun ucundaki ses dünyaca ünlü heykel çalışmalarına imza atan, İzmir’de atölyesi olan Eray Okkan.  Eray Bey, Maltepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Marmara Eğitim Kurumları Kurucusu Hüseyin Şimşek’in “Eşekle Gelen Aydınlık” isimli kitabımı okuduğunu, çok etkilendiğini ve Güzelgöz gibi bir aydınlanmacının Marmara Eğitim Köyü’ne heykelinin dikilmesini istediğini söyledi. Eray Bey’in heykel için işbaşı yaptığını, benden heykel için arşivimdeki Güzelgöz fotoğraflarından göndermemi rica etti. Telefonun diğer ucunda mutluluktan uçan ben yerimde duramıyordum. Eşekli Kütüphaneci’nin heykeli benim yaşadığım ilçede, köklü bir eğitim kurumunun kampüsüne dikilecekti…

Marmara Eğitim Köyü’ne dikilecek “Eşekli Kütüphaneci” heykelini 7’den 77’ye herkes görecekti. Şehir efsanesine dönüşen Eşekli Kütüphaneci Heykeli gerçek oluyordu.

…Telefonu kapatır kapatmaz, arşivimdeki fotoğraflardan seçerek heykel sanatçısı Eray Okkan’a ilettim. Eray Bey’den günlerce heykel açılışı olacak diye merakla haber bekledim, ses seda çıkmadı.  2012 yılının ilk günlerinde Eray Okkan tarafından çalışılan heykelin Marmara Eğitim Köyüne dikildiğini öğrendim.

Güzelgöz’e vefa örneği gösteren değerli eğitim sevdalısı Hüseyin Şimşek, Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün heykelini Maltepe Üniversitesi’nin Eğitim ve Fen Edebiyat Fakültesinin girişine diğer fakülte öğrencilerinin de rahatça görebileceği bir yere diktirmişti. Başka bir kurum yöneticisi böyle bir çalışmayı reklama dönüştürüp şaşalı bir açılış yapabilirdi. Eşekli Kütüphaneci Güzelgöz’ün mirası doğru ellerdeydi.

Eğitim sevdalısı Şimşek, yıllar önce Marmara Koleji’nin eğitim kadrosuna Türk edebiyatına önemli eserler bırakan, aydınlanmacı Vedat Günyol’u katmış. Ölene kadar Vedat Günyol’a hak ettiği değeri vermiş. Ölümünden sonra Günyol’un kitaplarını bağışladığı kolejin kütüphanesine “Vedat Günyol Kütüphanesi” adını vermiş.  Günyol için sempozyumlara ev sahipliği yapmış. Armağan kitaplar yayınlamıştır.

Bugün Eşekli Kütüphaneci’nin ölümünün 7. yıldönümü.

Ölümünün 7. yılında Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ü saygıyla anıyor, vefa örneği gösteren Sayın Hüseyin Şimşek’e, heykele emek veren sanatçı Eray Okkan’a teşekkür ediyorum.

Bir gün mutlaka Marmara Eğitim Köyüne yolunuzu düşürün, kampusun her yanını saran heykelleri, özellikle eşeğinin sırtında elindeki fenerle aydınlık taşıyan Eşekli Kütüphaneci heykelini görün.

Eşekli Kütüphaneci’yi andığımız bu yazıyı Kültür ve Turizm Bakanımızdan Güzelgöz Evi kurulması talebini yineleyerek bitirelim.

 Kültür ve Turizm Bakanı, Sayın Ertuğrul Günay, dört gün önce 5 gezici kütüphane için yapılan araç teslim töreninde Güzelgöz’ün “60 yıl önce eşeklerle gezici kütüphane götürdüğü” örneğiyle kütüphane müdürlerine araçları teslim etti.  Değerli bakanımızdan Eşekli Kütüphaneci’nin yaşadığı evin Güzelgöz Evi (Arşiv-Kütüphane-Müze) olması ve kütüphanelerimizden birine Güzelgöz adının verilmesi için girişimleri başlatmasını bekliyoruz.

Aydın İleri

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı

Okul Kütüphanecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

edebiyathaber (20 Şubat 2012)

Paylaş:

Yorum yapın