Edebiyatımız Hamburg’da

Eylül 14, 2017

Edebiyatımız Hamburg’da

Kronos‘tan Merve Akal’ın haberine göre Hamburg ‘Harbour Front Edebiyat Festivali’ başlıyor. 61 yayınevinin katkıda bulunacağı festival için dünyadan çok sayıda yazar şehre geliyor. Aslı Erdoğan’dan Ahmet Ümit’e Türkiyeli yazarlar da okurlarıyla buluşacak.

Hamburg Harbour Front Edebiyat Festivali ile şenlenecek. 61 yayınevinin katkıda bulunacağı festival için Almanya’nın her yerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda yazar Hamburg’a gelecek ve son eserini okuyacak.

Katılan yazarların arasında kitabı Almanya da en çok satanlar listesine giren Peter Wohlleben, Joachim Meyerhoff ve Sven Regener de var. Ayrıca uluslararası üne sahip Ken Follet, Jo Nesbø ve John le Carré gibi isimler de festivalin davetlisi. 16 mekanda gerçekleşecek 79 etkinlikte bütün edebi türlere ait kitaplara yer verilecek.

Ağırlık Çağdaş Türk Edebiyatı’nda

Bu yıl 9’uncusu yapılacak olan Harbour Front Edebiyat Festivali’nde çağdaş türk edebiyatına ve yazarlarına ağırlık veriliyor. Festival organizasyonu bu şekilde kültürler arası köprüler inşa etmeyi ve Türkiyedeki demokrasi ve insan haklarını güçlendirmeyi hedefliyor. Aslı Erdoğan, Hakan Günday, Barbaros Altuğ, Esmahan Aykol, Gaye Boralıoğlu ve Ahmet Ümit festivale katılan türk edebiyatcıların arasında.

İlk baskı kitaplar yarışıyor

İlk baskısı yapılan kitaplar salonunda 8 çiçeği burnunda yazar ilk romanını tanıtacak. Aralarında en iyi ilk romanı yayınlanan yazar bu yıl 8’inci kez verilecek olan Klaus-Michael Kühne ödülüne layık görülecek. Ödül 4 ayrı gecede gerçekleştirilecek olan ilk çıkanlar salonundan sonra jüri tarafından belirlenecek. Jürinin birinci seçeceği yazara 10 Euro para ödülü verilecek. Ödül töreni 22 Eylül’de müze gemisi Cap San Diego’da olacak.

Gençler ve çocuklar yazarlarla buluşuyor

Festivalin çocuk ve gençlik programı 11 etkinlikte okurlarını uluslarası yazarlar ile bir araya getiriyor. Sadece sınıflara ayrılan programların yanında aile programları da festivali zenginleştiriyor. Katılan yazarların arasında John Boyne, Angie Thomas ve Mette Eikd Neerlin de var.

Kalın ipliğe ve fıçıyı tutan demir halkalara Hamburglular Tüddelband der. Bir çok kültürde Tüddelband çocukların düşürmeden önlerinde sürerek koşturduğu bir oyuncak. Hamurger Tüddelband ise en iyi çocuk hikayesi için Christine Kühne’nın başlattığı edebiyat ödülü. Bu yıl beşinci kez sahibini bulan Hamburger Tüddelband yanında 3 bin Euro illüstratör Birte Müller’e verilecek.

Festivalde okuma etkinliklerinin yanında ikincisi olan yayıncılık konulu panel Indiebooknight tertip edilecek. Arche, Eisele ve Guggolz gibi üç bağımsız yayınevinden gelen yayıncılar kitap sektöründeki zorlukları ve kitapcılığın getirdiği mutlulukları konuşacak.

Açılış konusu, esrarengiz doğamız

Festival açılışını Elbphilharmonie de Hamburg’un kültür senatörü Dr. Carsten Brosda ile Klaus-Michael Kühne Vakfı’nın başkanı Prof. Dr.h.c. Klaus-Michael Kühne yapacak. Ardından orman memuru ve yazar Peter Wohlleben “Doğanın gizli örgütlenmesi” (Das geheime Netzwerk der Natur) isimli kitabından bir kaç sayfa okuyacak. Yazar daha önce “Ağaçların gizli yaşamı” (Das geheime Leben der Bäume) isimli kitabında okurlarına ağaçların kendi aralarında iletişime geçtiğini ve yanı başlarında biten ağaç fidanlarını bir anne şefkati ile benimseyip beslediğini anlattı. Yeni kitabında da Peter Wohlleben okurlarını bilgilendirirken eğlendiriyor. Ve gene kitabının konusu doğanın esrarengiz olayları. Yazar “Doğanın gizli örgütlenmesi” kitabında ağaçların nasıl bulut oluşturduğunu ve yer solucanlarının yaban domuzlarını nasıl yönlendirdiğini anlatıyor. Etkinliğin müzikal aranjmanını Ukrayna doğumlu piyanist Volodymyr Lavrynenko yapacak.

Bu sene de her sene olduğu gibi müzeleştirilmiş gemi Cap San Diego festival katılımcılarının buluşma noktası olacak. Festival 15 ekime kadar devam edecek. Üç ayrı ve birbirinden bağımsız okuma programından oluşan kapanış programı Joachim Meyerhoff, John le Carré ve Salman Rushdie ile Elbphilharmonie’de gerçekleştirilecek.

edebiyathaber.net (14 Eylül 2017)

Paylaş:

Yorum yapın