Dünyanın Öyküsü Dergisi’nin altıncı sayısı çıktı

Aralık 2, 2012

Dünyanın Öyküsü Dergisi’nin altıncı sayısı çıktı

Bu sayısıyla dergi, Kâmuran Şipal’i selamlıyor ve edebiyatın göz önündeki isimleriyle çokça görünmeyen yazarları aynı dergide biraraya getiriyor.  Ayşe Özakıncı ile yapılan söyleşi bu açıdan dikkat çekici.

Füruzan, Selim İleri, Nursel Duruel, Ayşe Sarısayın, Sezer Ateş Ayvaz ve Birsen Ferahlı, Kâmuran Şipal için yazdılar.

“Aşk ve Beden” konulu sormacaya verilen cevapların ilk bölümü de yer alıyor bu sayıda. Sormacanın (ya da soruşturmanın) iki sorusu şöyle: “Öyküde aşk izleğiyle sıklıkla karşı karşıya gelmemize rağmen, sizce neden aynı sıklıkta beden öyküleşmiyor? Öykülerinde aşk ve bedeni işleyen yazarlar kimlerdir?”

Sormaca bölümü  Hande Öğüt’ün “Edebiyatta Beden Algısı ve Kadın Bedeninin Temsiliyetleri” başlıklı yazısıyla açılıyor.

Cevaplarıyla katılan diğer yazarlar ise şöyle: Necati Mert, Ömer Lekesiz, Ahmet Ümit, Leyle Ruhan Okyay, Adnan Binyazar, Nazlı Eray, Emin Özdemir, Sezer Ateş Ayvaz, Melike Uzun, Adnan Özyalçıner, Kemal Gündüzalp, Şükran Farımaz, Zafer Doruk, Zeynep Sönmez, Hakan Bıçakçı, Gülayşe Koçak, İsahag Uygar Eskiciyan, Aysun Kara, Gönül Kıvılcım, Gökçe Özder, Reyhan Yıldırım ve M. Özgür Mutlu.

Robert Coover, Herbert Edward Francis, Hermann Hesse, Girija Tropp, Imre Török, Alireza Mahmoudi İranmehr, Christian Bobin, Shabbir Banoobhai gibi yazarlardan çeviri öykülere yer veren dergiye, Sedat Erden, Mehmet Atilla, Reyhan Yıldırım, Figen Alkaç, İbrahim Karaoğlu, Handan Gökçek, Ümran Ersin, Remzi Karabulut, Suat Duman, Mustafa Orman, Derya Sönmez, Özgür Puya da öyküleriyle katılıyorlar.

Sevinç Özer’in “Çok Kısa Öykünün Mitleştirme İşlevi ve Politikaları” başlıklı yazısı, derginin öykü kuramını da önemsediğinin göstergesi; Robert Coover ve Herbert Edward Francis’in öykülerinin bir analizi. Adnan Binyazar, Emin Özdemir, M.Sadık Aslankara, A.Ömer Türkeş, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Ayşegül Tözeren ise eleştiriyi gündeme taşıyan yazılarıyla dergide.

Didem Görkay’ın Mahir Ünsal Eriş’le yaptığı “masabaşı söyleşisi” de dergide yer alıyor.

Dikkat çeken diğer başlıklar ve yazarları şöyle:

-Zafer Doruk / Nasıl Yazıyorum

-Eylem Ata Güleç / Kısa Öykü Sıcak İçilir

-Gül Durmaz / Hikâye Dergiciliğinin Mecrasını Değiştiren Dergi: Seçilmiş Hikâyeler

edebiyathaber.net (2 Aralık 2012) 

Paylaş:

Yorum yapın