Diyarbakır Kitap Fuarı açıldı

Mayıs 23, 2012

Diyarbakır Kitap Fuarı açıldı

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen ''Diyarbakır 3. Kitap Fuarı'' başladı.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışında yaptığı konuşmada, kitap fuarının düzenlenmesiyle 27 uygarlığa ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın en büyük eksikliklerinden birinin giderilmiş olduğunu belirterek, ''Sahabeler, peygamberler kenti Diyarbakır aynı zamanda 10 bin yıllık geçmişiyle bir kültür şehridir. Sevdiklerimize kitap hediye ederek en kalıcı dostlukları oluşturmalıyız'' dedi.

''Gözyaşı ve acı arasında artık tercih yapmak durumunda değiliz''

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, kalkınmış ülkelerin ilhamını bu coğrafyanın değerlerinden aldığını belirterek, bu coğrafyada yaşanan travmaların kökeninde kitaptan uzaklaşma olduğunu söyledi.

Tüm kutsal kitapların her şeyden önce müzakereyi, istişareyi, okumayı ve ortak paydalarda buluşmayı emrettiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:
''Hiç birimiz kitapsız kalmayalım. Mutlaka ama mutlaka bir kitap sahibi olalım. Çünkü kitapsızlık bana göre aynı zamanda vicdansızlıktır. Vicdansızlık ise büyük felaketlere çağrıdır.
Ev sahibi olduğum için çok heyecanlıyım ancak yüreğimin bir tarafı da kanıyor. Bugün yine Türkiye'nin batı yakasına cenaze gidiyor. Önceki gün bu kente cenaze gelmişti. Şırnak'a cenaze gidiyor, Şırnak'tan cenaze geliyor. Bunları mutlaka ama mutlaka durdurmamız lazım. Kitabın dostluğuyla, derinliğiyle, okumayla, istişareyle, müzakereyle, Arapça'yı Kürtçe'yi, Ermenice ve Süryanice'yi tanımayla ve hepsini bir arada eşitçe bir arada yaşatalım. O zaman toprağa düşecek bir filintamız, bedenimiz olmayacaktır. Hangi annenin ağladığının ne önemi var, gözyaşı aynı değil midir? Gözyaşı ve acı arasında artık tercih yapmak durumunda değiliz. Bütün gözyaşlarının durması ve kucaklaşmak için kitap gibi derin maneviyat diliyorum.''

Fuarın, Diyarbakır'ın yanı sıra bölgeye de hitap ettiğini ifade eden Baydemir, ''Kitap fuarımız 100 bini aşkın insanla kitabı buluşturacak, yazarını okuruyla bir araya getirecek'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula ise, yapılan yönetmelik değişikliği ile il halk kütüphanelerine orada konuşulan dillerde yazılmış kitapları alma olanağı da sağladıklarını belirterek, ''Kısacası Diyarbakır'daki halk kütüphanelerine Arapça, Kürtçe ve Süryanice kitap alınabilir, okurlarımızın hizmetine sunulabilir. Bunlar gerekli koşulları atılmış adımlardır'' dedi.

TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da, fuarda 40 etkinliğin gerçekleştirileceğini belirterek, bunun yanı sıra Sabahattin Ali'nin yaşam öyküsünün fotoğraflarla anlatıldığı ''Bir Fotoğraf Camı Sergisi'' izlenime sunulacağını söyledi.

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise geçen yıl 100 yayınevinin katıldığı fuara bu yıl 135 yayınevinin katıldığını belirterek, 100 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini söyledi.

Diyarbakır 3. Eğitim Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen ve girişin ücretsiz olduğu fuar, 22-27 Mayıs 2012 tarihleri arasında 10.30-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr (23 Mayıs 2012)

Paylaş:

Yorum yapın