Çocuklarla birlikteyken de yazan bir yazar! | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 6, 2016

Çocuklarla birlikteyken de yazan bir yazar! | Mehmet Özçataloğlu

mehmet fotoKoray Avcı Çakman, çocuklarla çok fazla bir araya gelen, onlarla konuşan, söyleşen bir isim. Çocuklarla olan bu ilişkisinden duyduğum mutluluktan dolayı takip ettiğim yazarlardandır kendisi.

Fakat zaman zaman hızına yetişemediğimi de hissediyorum.  Bazen, çocuklarla bu kadar çok bir araya geliyorken kitapları nasıl, hangi zaman diliminde yazdığını da merak ediyorum. Meraktan öte şaşkınlık aslında. Şaşırmamak elde mi? Türkiye çocuk edebiyatının en üretken yazarlarından birisi aynı zamanda. Yıl içerisinde üç, dört, beş kitapla ve başka başka yayınevlerinin etiketiyle selamlar okurlarını. Seçin içinden seçmek istediğinizi. Koray Avcı Çakman okumak isterseniz seçenek çok. Şimdi gelelim o seçeneklerden birine: Karga Beyaz ve Posbıyık Usta. Can Çocuk Yayınları arasından yayımlanan ve 9 yaş ve üzeri okurlar için sunulmuş olan kitabı Gözde Bitir resimlemiş.

Önce kitabın adıyla başlayalım dilerseniz. Karga Beyaz da neymiş, hiç beyaz karga olur mu demeyin. Daha neler var bu kitapta. Peki, neden Karga Beyaz? Kitaptan alıntılayalım, durumu açıklayalım. “Beyaz tam yüz seksen yaşındaydı ve bunların yemyeşil olduğu zamanları bilirdi. O henüz gencecik bir kargayken insanoğlu daha keşfetmemişti bu güzelim yerleri. Şimdi birbiri ardına yükselen çirkin inşaatların doldurduğu bu mahalleyi ucu bucağı olmayan yeşil bir deniz gibi anımsıyordu. Sonra bir gün insanlar geldi, ormanın dışındaki ağaçları kesip koca koca makinelerle yol açtılar. Tek tük geçen arabalar gün geçtikçe çoğaldı. Zamanla bir arı kovanı gibi vızır vızır işler oldu yol. İnsanoğlu bu güzelim orman yolundan geçerken burnunu cama dayayıp etrafı hayranlıkla izlemekle yetinmedi. Bir gün bir araba durdu ormanın kenarında. Çoluk çocuk hep birlikte ormanın pek de derinliklerine dalmadan piknik yaptılar. Beyaz, o gün ilk kez bir insanoğluyla karşılaştı ve insanların birbirlerine isimleriyle seslendiklerini duyunca o da hemen bir isim buluverdi. Gaak… Duyduk duymadık demeyin, bundan sonra benim adım Beyaz!”

Bu durum ormanın diğer sakinlerini şaşırtmış şaşırtmasına da onlar da kendilerine bir isim bulmaktan geri durmamışlar. “Benim adım kral olsun, demiş Kurbağa”. “Benimki de hızlı demiş kaplumbağa.” Kirpinin Yumoş, tavşanın adı Cesur olmuş. Biraz tuhaf görünse de durum böyle. Bir de Gepetto Ustayı andıran (Galip değil!) Posbıyık usta var. Tahtaları şekillendirip oyuncak yapan. Ve gece olup da küçük oyuncak dükkânındaki oyuncaklar canlanınca… Meraklı karga Beyaz da peşlerine düşünce neler olur neler! Dostluk, arkadaşlık, dayanışma, çevre sevgisi var bu kitapta. Daha da var olanları burada saymayayım, okuyanlar görsünler.

Biz şimdi başka bir Koray Avcı Çakman kitabına geçelim.  Yine Can Çocuk etiketiyle yayımlanmış. Ve yine 9 yaş ve üzeri için olduğu belirtiliyor. Bu kitabı resimleyense Mert Tugen. Kitabın adı “Hoflipuf Kim bu Hoflipuf, ya da ne bu Hoflipuf dediğinizi duyar gibiyim. Hoflipuf, sevimli bir tek boynuz. Yazar, kitabın kapağından bizi selamlayan bu şakacı tek boynuza daha uygun, daha yakışan bir isim bulamadım, diyor. Kitabın içeriğine bakınca, masalların hiç de bildiğimiz gibi olmadıklarını görüyoruz. Bildiğimiz tüm masallar değişmiş fakat kimse farkında değil. Kötü kalpli kraliçenin aynası yok kaktüsü var. Alaaddin’İn lambası yok pis kokan bir ayakkabısı var. Fareli köye bir davulcu gelmiş ve Kırmızı Başlıklı Kız’ın başlığı yok. Başlık çorap olmuş gelmiş ayakta. Peki, neden böyle?

Bir görünüp bir kaybolan masalların koruyucusu Mışmuş ve baş masal bekçisi Bebikus, bir yandan masal kahramanlarının şikâyetiyle uğraşırken, bir yandan da birden bire ortadan kaybolan masal eşyalarının peşine düşüyor. Peki, hırsız kim dersiniz? Eren, Çağla, Burak ve Aslı kararlı bir şekilde bu gizemin peşine düşerler. Ve bu gizemli hırsızı yakalamanın yolunun da oyun oynamaktan geçtiğini öğrenirler.

Kitabın sonunda hırsız yakalandı mı, masallara ait eşyalar bulunup masallarımız bilinen haline döndü mü? Tabi ki bu soruların yanıtını kitabı okuyanlar öğrenecek.

 Koray Avcı Çakman’dan çocuklar için iki keyifli kitap. Tatil yaklaşırken görülsün isterim.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (6 Haziran 2016)

Paylaş:

Yorum yapın