Çiziyorsam Sebebi Var: Mısra Karahan | Ayşe Yazar

Aralık 5, 2020

Çiziyorsam Sebebi Var: Mısra Karahan | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Resim çizmeyi her zaman çok severdim. O kadar çok seviyordum ki çocukken evde kimse görmeden duvarlara minik minik evler çizmişliğim vardır. Resim dersi benim en sevdiğim dersti her zaman. Orta okulda bir şeyler kafamda netleşmişti. Ben de Güzel Sanatlar Lisesi’ne başladım. Her zaman çizmek beni iyi hissettirdi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde lisans eğitimi aldım. Çocuk kitapları okumayı ve karıştırmayı çok seviyordum. Üniversite hayatımın ortalarında çocuk kitabı resimlemeye başladım. Şu an da çocuk kitapları resimliyor, illüstrasyon çalışmalarıma devam ediyorum.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

İlk olarak metni okumakla başlıyorum. Sonrasında daha iyi anlamak için not alarak tekrar okuyorum. Yayınevi metni sayfalara bölmüşse eskizleri metne göre tasarlıyorum. Eğer bölmemişse kendim sayfalara bölüp eskiz çizimlerine başlıyorum.

Bu süreç renklendirme aşamasına göre biraz daha önemli. Bu aşamada kompozisyonu ve karakterleri belirlediğim için sakin müzikler dinleyerek eskiz çizmeyi tercih ediyorum. Renklendirmek en eğlenceli kısım benim için. Minik detaylar ve renklerin içinde kaybolmayı çok seviyorum. O yüzden renklendirme süreci benim için daha hızlı ve keyifli ilerliyor.

Çizimlerinizi yaparken yazar  ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

 Kitabın resimleme aşamasından sonuna kadar genelde sadece editör ile iletişime geçiyorum. Editör de yazar ile iletişime geçip bana aktarıyor aslında. Farklı fikirler ortaya çıkıyor. İlk olarak eskiz çizimlerini gönderiyorum. Üzerinden konuşuyoruz. Böylece kitabın ana hatları ortaya çıkmış oluyor. Yazar ile iletişimimiz editör aracılığıyla oluyor diyebilirim.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Doğayı hayvanları çok seviyorum, bitkileri seviyorum. Bisikletimle gezmeyi fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Evde minik seramikler yapıyorum. Farklı şeylerden ilham almak beni iyi hissettiriyor. Elimden geldiğince çocuk kitapları alıyorum. Onları incelemeyi okumayı çok seviyorum. Çocuk kitabı yazma konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Birçok illüstratör takip ediyorum. Farklı işler görmek bana ilham veriyor.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız? İlk olarak yayınevi aracılığı ile metin geliyor. Sonrasında metni okuyup daha iyi anlamak için birçok kez okuyorum. Minik eskizlerle başlıyorum. İlk olarak karakterleri belirliyorum. Kompozisyon oluşturuyorum. Biraz netleşmeye başlayınca daha detaylı eskize başlıyorum. Yayınevi ile paylaşıyorum. Yayınevinden gelen bir revize varsa üzerinden konuşup düzeltmeleri yapıyorum. Karakterler ve sahnelerin eskizleri kesinleştikten sonra renklendirmeye geçiyorum. Kitap kapağı için editör ile iletişime geçip fikir alışverişi yapıyoruz. Sonrasında yayınevi ile çizimleri paylaşıyorum ve kitap baskıya hazırlanıyor. Yayınevi baskıya gitmeden önceki son halini benimle paylaşıyor. Son olarak sabırsızlıkla kitabın baskıdan gelmesini bekliyorum.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2020)

Paylaş:

Yorum yapın