Çiziyorsam Sebebi Var: Küntay Evren | Ayşe Yazar

Haziran 11, 2022

Çiziyorsam Sebebi Var: Küntay Evren | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Kendimi bildim bileli resim çiziyorum diyebilirim, her şey 5 yaşında, bana dikkat dağınıklığı ve hiperaktive teşhisi konulmasıyla başladı diyebilirim. Gitmediğimiz psikolog kalmadı.

O zamanlar içimdeki bu patlayan enerjiyi sadece çizerek dizginleyebiliyomuşum.

Sonra büyürken bu tutkuyu bir dönem kaybettim. İçimdeki çizim aşkını yeniden fark etmem yıllar aldı.Yıllarca kendimi aradım.

2012 yılında MiLANO Güzel Sanatlar Fakültesi’nden grafik tasarım ve sanat yönetmeni olarak mezun oldum. Reklam sektöründe çalıştım .Bu çalışma hayatının beni mutlu etmediğini fark ettim böylece beni bu hayatta en çok rahatlatan şeye, yani beni dizginleyen dürtüye döndüm .Böylece  bugünkü sanat yolculuğum başladı.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

*Özellikle Dali Dali üzerinden yola çıkarak anlatabilirim, ben aynı zamanda hikâyenin de yaratıcısıyım, Fulya’yla eşimle birlikte yazdık. Ben önce hikayeyi hayal ediyorum,  sonra karakterleri , sonra onların dünyalarını , yataklarını, belki yatak başına astıkları postere kadar hayal ediyorum. Böylece karakterim ortaya çıkmış oluyor. Ne giyer ne renk sever hepsi çizimimi etkileyen yaratım aşamaları.

Bir projeyi bitirene kadar zihnim hep onunla meşgul olduğu için her an her yerde çalışabiliyorum.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Kitabı çizerken Fulya’yla sürekli fikir alışverişindeydik, kuzunun kafasında marul olsun elinde pırasa olsun böyle diyaloglar havada uçuşup durdu. Yazarla aynı çizgide buluşmak bu konuda çok rahatlatıyor çizeri.

Benim çizim sürecinde en önemli şey, rahat ve özgür bırakılmam, sonrasında yaptığım şeye yorum alıyorum elbette, ama başlangıçta tamamıyla özgür olmaya ihtiyacım var.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Ben tam zamanlı bir öğrenciyim, Sürekli öğrenme peşindeyim , kendimi eksik hissettiğim her alanda hocalarla çalışıyorum.

Bilen kişilerle buluşuyorum hatta bazen onları darlıyorum 🙂 Tüm bu görüşmeler beni besliyor, yanı sıra Keith Harring, Andy Warhol , Escher gibi hayranı olduğum kişilerin eselerini inceliyorum , hayat hikayelerini, sanat yolculuklarımı tekrar tekrar okuyorum.

Ve hiç durmadan üretiyorum. Zihnimi ve ellerimi hiç boş bırakmıyorum. Bence yaratıcılığın sırrı hiç durmamak.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Dali Dali ‘de hazır bir hikayenin çizimlerini almadığım için baştan sona her aşamada yer aldım.

Sadece çizer cephesinden bakmam gerekirse , elinizde bir metin var ve onları renklere çizgilere dökmeniz gerekiyor bu çok heyecan verici çünkü bir nevi onlara hayat veriyorsunuz. Bunu yaparken de yazarın hayal gücünü de arkanıza alıp üzerine kata kata hikâyeyi resme dökmeniz gerek.

edebiyathaber.net (10 Haziran 2022)

Paylaş:

Yorum yapın