“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yaratıcısı Brigitte Labbé’den bir kitap daha!

Şubat 18, 2014

“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yaratıcısı Brigitte Labbé’den bir kitap daha!

CCF inanmak kpk ozlFelsefeyi çocukların gündelik yaşamına ustalıkla yerleştiren ve dünyada milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 25. kitabı, yaşamımızı biçimlendiren “inanmak” ve “bilmek” kavramlarını tartışıyor.

Mart ayında 25. kitap onuruna İstanbul’a gelip eğitimcilerle ve çocuklarla buluşacak olan, dizinin yaratıcısı Brigitte Labbé, bu kitabında bir şeyin kanıtlanabilir olması ve gerçek diye nitelendirilebilmesi için neler gerektiği üzerine düşündürüyor. İnsanlığın gelişiminde itici güç olan bilimsel bilgiye erişme sürecini ve kendine inanmanın değerini örneklerle tartışan kitap, bağnazlık ve mantığın birbirine değmeyen sınırlarını da ortaya koyuyor. Soru sormayı, düşünce üretmeyi ve kendimizinkinden farklı düşünceleri dinlemeyi özendiren dizinin kendi söylemiyle de uygun bir biçimde, “zihinsel kibarlık” gibi değerli bir kavramı çocuklara sunuyor.

Çocuklarla yetişkinlerin birlikte okuyabileceği kitap, dizinin  25. kitabı olarak koleksiyondaki özel yerini alıyor. 

Hiçbir şeyden kuşku duymadığımızda, her şeyi bildiğimizden emin olduğumuzda, sorun şudur: Başkalarına hiç alan bırakmayız. Onların fikirlerini artık dinlemeyiz, tıpkı birinin suratına kapıyı çarpmak gibi, zihnimizi tamamen kapatırız. Kibarlık, yalnızca “teşekkürler”, “lütfen” demekten ibaret değildir. Bir de, zihinsel kibarlık vardır: Başkalarını dinlemek ve kendi fikirlerimizi onlara sunmak… 

Brigitte Labbé’nin düşünmeye davet eden özgürlükçü yaklaşımı ve güçlü anlatımı kadar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle de benzersiz “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, çeşitli ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de birçok okulun en çok önerdiği kitaplar arasında yer alıyor. Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanan kitaplar, farklı bir kavramı, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylarla öyküleştirerek tartışıyor. Dizi, öğretmenler ve anne babalar tarafından da severek okunuyor.

Yazar Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. İstanbul’da da okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris’te yaşıyor.

Danışman P.-F. Dupont-Beurier, Paris’te lise felsefe öğretmeni.

İllüstratör Jacques Azam, özellikle gençlere yönelik kitap ve dergilerde desenleme çalışmaları yapıyor. Yayımlanmış çizgi romanları var. Azam; René Goscinny’nin “Pıtırcık” dizisini ve Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens kitabını resimleyen Sempé gibi büyük ustalardan etkilenmiştir.

edebiyathaber.net (18 Şubat 2014)

Paylaş:

Yorum yapın