Edebiyatın büyük ismi hayatını kaybetti

Mayıs 23, 2018

Edebiyatın büyük ismi hayatını kaybetti

Çağdaş Amerikan edebiyatının en büyük isimlerinden Philip Roth 85 yaşında hayatını kaybetti.  Roth, bir süredir, taşikardi şikayetiyle hastanede tedavi görüyordu.  Philip Roth’un kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybettiği yakın arkadaşı Judith Thurman tarafından duyuruldu.

Roth yazmış olduğu 30’u aşkın kitabında Yahudilik, anti-Semitizm , cinsellik, ölüm gibi konuları cesur bir şekilde işleyen yazar, Pastoral Amerika romanıyla 1997 yılında Pulitzer Ödülü’ne layık görülmüştü.

Philip Roth kimdir:

19 Mart 1933’te New Jersey’in Newark kentinde doğdu. Bucknell Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi gördü. Ardından Chicago’da İngiliz edebiyatı, Iowa ve Princeton üniversitelerinde yaratıcı yazarlık dersleri verdi. 1959’da, altı öyküsünü bir araya getirdiği ilk kitabı Goodbye Columbus yayımlandı (Kucak Dolusu, Çev.: Ülkü Tamer, Sander Yayınları, 1971). ABD’li Yahudilerin yaşamını son derece kişisel, keskin ve ironik bir dille tasvir ettiği bu kitapla Roth, 1960’ta Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı. Ardından iki roman yazdı: 1962 tarihli Letting Go (Libby, Çev.: Seçkin Selvi, Sander Yayınları, 1973) ve 1967’de yayımlanan When She Was Good. Tanınması ise 1969’da, ABD’nin nezih edebiyat çevrelerini karıştıran Portnoy’s Complaint (Portnoy’un Feryadı, Çev.: Özden Arıkan, Ayrıntı Yayınları, 1999) ile oldu. Bilinç akışı tekniğinde eşsiz bir monolog olarak nitelenen bu eser, çağdaş, Amerikan edebiyatının en komik, en unutulmaz karakterlerinden birini yarattı.

Vietnam sonrası dönemi anlattığı American Pastoral (1997) (Pastoral Amerika, Çev. Orhan Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, 2008) ile 1998’de Pulitzer Ödülü’nü aldı.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2018)

Paylaş:

Yorum yapın