Amazon, kitap değerlendirme platformu Goodreads’i satın aldı

Nisan 1, 2013

Amazon, kitap değerlendirme platformu Goodreads’i satın aldı

Amazon, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile sosyal bir kitap tavsiye platformu olan Goodreads‘i satın aldığını duyurdu.

Webrazzi‘nin haberine göre Amazon’dan Başkan Yardımcısı Russell Grandinetti, Amazon ile Goodreads’in yeni kitap keşfetme konusunda ortak bir tutkusu olduğunu dile getirdi. Grandinetti’ye göre Goodreads kitap keşfetme ve tartışma konularında insanlara yeni bir boyut kazandırırken Amazon da Kindle ile kitapseverlere önemli bir deneyim sunmayı başardı.

Goodreads Kurucu Ortağı ve CEO’su Otis Chandler ise insanların okudukları kitaplarla ilgili fikir ve hisselerini paylaşmaya çok yatkın olduğunu söylerken Amazon ve Kindle bünyesinde çalışacak olmaktan duyduğu memnuniyeti aktardı.

2007 yılında San Francisco’da kurulan Goodreads’in şu an 16 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Ayrıca site üzerinde 500 milyonun üzerinde kitap ve 20 milyonu aşkın yorum da var. Goodreads ile dilediğiniz kitaplar hakkında yorum yapabilir, kitapları okuma listenize ekleyebilir ve sosyal tabanlı bir paylaşım ile kitap okuma deneyiminizi güçlendirebilirsiniz.

Amazon’un 5 sene önce benzer bir satın alması daha vardı

2008 yılında da Seattle merkezli Shelfari isimli benzer bir platformu satın alan Amazon, Goodreads ile kuşkusuz başta Kindle kullanıcıları olmak üzere kitapseverlere daha yakın olmayı hedefliyor. Goodreads’in Amazon.com ile ne denli entegre olacağı şu an bir soru işareti ancak Amazon Goodreads ile işin içine yazar ve yayıncıları da dahil ederek kendine hem bir gelir modeli oluşturabilir hem de kitapsevelere kolayca ulaşabilir. Ayrıca Amazon’dan sonra Goodreads’in ABD dışındaki ülkelere olan ilgisinin artması da bir hayli olası.

Tepkiler de var

Rakamlara baktığımızda insanların kitap satın alma tercihi yaparken güvendiği arkadaşlarından aldığı tavsiyelerden ve kitabın popülerliğinden oldukça etkinlendiğini görüyoruz. Konuya tam da bu açıdan bakarken Amazon’un bu hamlesinin yayıncılık adına olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savunanlar da yok değil. Konuya “etik” açıdan bakanların eleştirilerini Twitter’dan ve eleştiri sahiplerinin bloglarından takip edebilirsiniz.

www.webrazzi.com- 1 Nisan 2013

Paylaş:

Yorum yapın