“Ortak Roman” raflarda: 13 Saat+1 Ömür

Haziran 4, 2013

“Ortak Roman” raflarda: 13 Saat+1 Ömür

Edebiyat Haber’in ve yazarlarımızdan Hasan Saraç’ın girişimiyle başlatılan “Ortak Roman” projesinde mutlu sona ulaşıldı. Projenin ürünü olan 13 Saat+1 Ömür adlı roman Postiga Yayınları tarafından yayımlandı.

2012 yılının son aylarında başlatılan “Ortak Roman” projesinin heyecanla beklenen ürünü bu hafta okurlarıyla buluşuyor. Projenin özelliği, haftada iki kez birer bölüm halinde sitede yayımlanan roman taslağının okurlardan gelen öneri ve yorumlara açık olması ve yazarın bu yorumlardan aldığı ilham ve destekle yoluna devam etmesiydi. İki ayda tamamlanan proje sonucunda ortaya romanın ana kurgusunu yansıtan 70 sayfalık bir hikâye çıkmıştı.

2013’ün Ocak ayı içinde Edebiyat Haber ekibi ve yorumcuların katılımıyla romanın bir bütün olarak tartışıldığı toplantıların ardından çalışmalarına devam eden Saraç, kurgunun ince ayarları, karakterlerin işlenip derinleştirilmesi, hikâyenin ayrıntılarla zenginleştirilmesi sürecini tamamlayarak Mart ayı içinde romanı nihai şekline kavuşturdu.

Kayıp bir ruhun izinde

Bir sabah uyandınız, ama kimsiniz, neredesiniz bilmiyorsunuz.

Galiba bir otel odasındasınız. Sizin için her şey yabancı. Hatırlamaya çalışıyorsunuz. Hayır yok. Adeta bu dünyadan yok olmuşsunuz. Okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler yerli yerinde ama gerisi kapkaranlık…

Sahi ne yaparsınız?

13 Saat + 1 Ömür kayıp bir ruhun izini sürüyor.

Soluk soluğa geçmişine doğru yola çıkan Erol Adoni tüm hayatıyla yüzleşiyor. Özgürlüğün peşinde koşarken geride bıraktıkları… Kayıp aşkları, yalnızlıkları, pişmanlıkları… Erol, yolculuğuna dünyaca ünlü bir psikiyatrın rehberliğinde çıkıyor. Kimi zaman Moda’daki çocukluğuna yol alıyor, kimi zaman sinagogda ergenliğe geçişini hatırlıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde heyecanla geçen ilk gençliğin ardından Boston’da aşkla tanışıyor. İtalyan dedesinin üzüm bağlarından büyülü kelimeler dünyasına, kaybolup gidiyor.

Yazar, bir yandan kayıp geçmişini arayan bir insanın kişisel serüvenini anlatırken, bir yandan da arka planda özgürlük kavramını ve geleneklerin gücünü vurgulayan, toplumsal belleği ve vicdanı sorgulayan bir çerçeve çiziyor.

edebiyathaber.net (4 Haziran 2013)

Paylaş:

Yorum yapın