“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinden 21. kitap “Aşk ve Dostluk”

Temmuz 3, 2012

“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinden 21. kitap “Aşk ve Dostluk”

Milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinden 21. kitap! Sevginin iki farklı biçimi, kural tanımaz iki duygu: Aşk ve dostluk!

Tüm dünyada her yaştan okurla buluşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin

21. kitabında yazar Brigitte Labbé, insanı büyük mutluluklara ya da umutsuzluklara sürükleyen iki kavramı inceliyor: Aşk ve dostluk. Sevginin bu iki farklı biçimi üzerine tartışan kitap, kıskançlığın ve şiddetin, hiçbir şekilde sevginin uzantıları olamayacağını vurgulayarak, ülkemizin kanayan bir yarasına da parmak basıyor. Sevgi üzerinden

hem başkalarını hem de kendimizi nasıl daha iyi tanıyabildiğimizi düşündürürken, kendine saygının öneminin de altını çiziyor. Çocukların sıklıkla sorduğu pek çok soruyu öyküleştiren kitap, hem sınıf hem aile içi okumalar için ideal.

Biri “Seni seviyorum,” dediğinde, gerçekten öyle hissettiğinden nasıl emin olabiliriz? Kimsede sözcüklerin doğruluğunu ölçen bir makine, itiraf edilen aşkın içtenliğini tartan bir alet yoktur! Ancak gayet iyi ölçülebilen bir şey vardır: Davranışların içtenliği. Sırf bir dostu görmek uğruna yapılan tren yolculuğu, hasta birinin başında günlerce beklemek, arkadaşına en güzel elbiseni ödünç vermek… İşte, gerçek ve içten hareketler…

Brigitte Labbé’nin düşünmeye davet eden özgürlükçü yaklaşımı ve güçlü anlatımı kadar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle de benzersiz “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, çeşitli ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de birçok okulun en çok önerdiği kitaplar arasında yer alıyor. Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanan her kitap, farklı bir temel konuyu, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylarla öyküleştirerek tartışıyor. Dizi, öğretmenler ve anne babalar tarafından da severek okunuyor.

Yazar Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. İstanbul’da da okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris’te yaşıyor.

Danışman Michel Puech, Paris Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde profesör.

İllüstratör Jacques Azam 1961’de Fransa’da Carmaux’da doğdu. Özellikle gençlere yönelik kitap ve dergilerde desenleme çalışmaları yapıyor. Yayımlanmış çizgi romanları var.

edebiyathaber.net (3 Temmuz 2012)

Paylaş:

Yorum yapın