Ece Ayhan anlatıyor

Mayıs 10, 2012

Ece Ayhan anlatıyor

Ece Ayhan'ı yakından tanımak isteyenler için önemli bir kitap olan “Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor“, şairin yaşamını anlatırken aynı zamanda bir döneme de ışık tutuyor.

İlhan BerkÖzcan Yalım'a gönderdiği “3 Ocak 1982” tarihli mektubunda Ece Ayhan'a çeşitli sorular sorduğunu yazar. Sorular Ece Ayhan'ın yaşamı ve şiiri üzerinedir. Yalım'dan da hazırladığı soruları Ece Ayhan'a sormasını ve kayıt altına aldıktan sonra kendisine göndermesini ister.

Özcan Yalım, İlhan Berk'e cevaben yazdığı 9 Şubat 1982 tarihli mektubunda, Ece Ayhan'la ilgilendiği için kendisine teşekkür eder. Ve “Keşke bütün ozanlar birbirlerine böyle destek olsalar…” diye yazar. 

İlhan Berk'in amacı Ece Ayhan'a dair bir kitap yazmaktır. O tarihlerde Özcan Yalım da, Ece Ayhan da Ankara'da yaşamaktadır. Ayhan o dönem işsiz ve parasız olduğu için Mülkiyeliler Birliği'nin Misafirhanesi'nde kalmaktadır. Sık sık Özcan ve Ülkü Yalım'ın evine de gitmektedir ama. 

Özcan Yalım, Berk'in isteği üzerine 1982 yılı başlarında Ece Ayhan'la yaşamı ve şiiri üzerine konuşur ve bu konuşmalar üç kaset olarak kayıt altına alır. Fakat Yalım bu kayıtları İlhan Berk'e göndermez. Çünkü Ece Ayhan'la politik bir çatışma içerisindedir.

Yarım kalan çalışma tamamlandı

Yalım yıllar sonra bu kasetleri Eren Barış'la paylaştı ve yarım kalan bu çalışma Barış'ın derlemesiyle, Dipnot yayınevi tarafından “Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor” ismiyle kitaplaştırıldı.

Ama ne yazık ki, zaman içinde kasetlerden biri kayıptı. Özcan Yalım kayıp kasetin deşifresini hatırladığı oranda daktiloya geçmiş. Konuşmalar 19 Ocak 1982 ile 11 Mart 1982 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş.

Ece Ayhan'ı yakından tanımak isteyenler için önemli bir kitap “Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor” 

İlhan Berk ve Özcan Yalım'ın birbirlerine yazdıkları mektuplar ilk kez bu kitapla gün ışığına çıkıyor. Kitap şairin yaşamını anlatırken aynı zamanda bir döneme de ışık tutuyor.

Bu kitapta Ece Ayhan'ın çocukluğuna, oyuncaklarına, şehirlerine, arkadaşlarına, okullarına ama sanırım daha da yakıcı olan yalnızlığına tanık olacaksınız.

Mesela, oyuncaklara çok da düşkün olmayan çocukluğuna tanık olacaksınız bu kitapta şairin. En sevdiği oyuncakların el yapımı oyuncaklar olduğunu göreceksiniz. Topaç ve telden tekerliği çok sevdiğini… Bisiklet sürmeyi çok istemesine rağmen bir türlü beceremediğini anlatacak size Ece Ayhan.

Ece Ayhan'a tanık olmak

Sevdiğiniz, öykündüğünüz bir şairin ilk okuduğu kitabı merak etmez misiniz? Okuduğunuz o ilk kitap sizi zamanla “siz” yapmaz mı? Ece Ayhan'ın ilkokul yıllarındayken okuduğu ilk kitabı öğreneceksiniz, aldığı ilk dergileri. 

Babasıyla arasındaki ilişkiye tanık olacaksınız? Annesiyle, babasının ayrılmasına… Üvey babasına… Ablasıyla arasının açılmasına… Dinle ilişkisine… 

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul'u terk edip Ankara'ya, Mülkiye'ye okumaya gelen şairin, üniversite yıllarına tanık olacaksınız. 

Örneğin şuan “Mülkiyede” okuyan ben, bir zamanlar, “Mülkiye'de” şiir geceleri yapıldığını ilk kez bu kitapla öğreniyorum.

Bu gecelere Nurullah Ataçİsmail Hakkı Tunalı gibi isimler katılırmış. Şair, bu gecelerde okunan şiirleri pek beğenmediğini söylüyor, Özcan Yalım'a. 

Kendisinden bir üst sınıfta okuyan Sezai Karakoç ile okul kantinindeki tanışıklığına şahit olacaksınız bu kitapta şairin. Karakoç hakkındaki yorumlarına… Üst sınıflarda okuyanCemal Süreya ile dönem farkından dolayı “organik bağ” kuramamasına. Ki şair yıllar sonra bu isimlerle “İkinci Yeni” akımında yer almıştı.

Mülkiye'de okurken ilk kez Cebeci Sineması'nda film izlemesine… O dönemdeki plak konserlerine sıkça katıldığına tanık olacaksınız bu kitapta. 

Diyaloglar orijinal haliyle kitaba aktarıldığı için kimi zaman anlaşılmaz gibi görünse de hem Ece Ayhan'ı hem de o yılları anlamak için okunması gereken kitaplardan birisi “Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor” kanımca… 

Eren Barış bu kitaptan önce, “Kardeşim Akif” kitabını derlemişti. “Kardeşim Akif” kitabı, Ece Ayhan'ın o dönem genç bir şair olan Akif Kurtuluş'a 1982- 1984 arasında yazdığı mektuplardan ve o döneme ilişkin Kurtuluş'la yapılan söyleşiden oluşuyordu.

Kaynak: bianet.org (10 Mayıs 2012)

Paylaş:

Yorum yapın