Dünyanın Öyküsü’nden ses getirecek soruşturma: 2011 yılının beğenilen öyküleri

Mart 30, 2012

Dünyanın Öyküsü’nden ses getirecek soruşturma: 2011 yılının beğenilen öyküleri

 

Heyamola Yayınları tarafından çıkarılan, Füruzan’ın yayın danışmanlığını, Özcan Karabulut'un genel yayın yönetmenliğini yaptığı Dünyanın Öyküsü dergisi 2. sayısında, “2011 Yılının Beğenilen Öyküleri” başlığı altında bir soruşturmaya yer verdi. Soruşturmada, şairlerden öykücülere, romancılardan eleştirmenlere, dergi genel yayın yönetmenlerinden yayınevi editörlerine, yeni yazarlardan usta yazarlara uzanan geniş bir edebiyat çevresinden, 2011 yılında okuyup beğendikleri en fazla 10 öyküyü bildirmeleri istendi.

Yazarları değil, her kuşaktan yazarların beğenilen öykülerini öne çıkarmayı amaçlayan soruşturmaya 61 edebiyatçı yanıt verdi. Oluşabilecek herhangi bir spekülasyondan kaçınmak için soruşturmaya yanıt veren yazarların adları ve beğendikleri öyküleri tek tek açıklandı. Soruşturma sonucunda yaklaşık 400 öykülük bir beğeni listesi ortaya çıktı.

Soruşturmaya katılan edebiyatçıları ve 2011 yılının beğenilen öykülerini Dünyanın Öyküsü dergisinin Nisan-Mayıs sayısında okuyabilirsiniz.

DÜNYANIN ÖYKÜSÜ DERİGİSİNDE BU SAYI BAŞKA NELER VAR?

Dünyanın Öyküsü’nde bu sayı 17’si “mikro öykü” olmak üzere toplam 24 öykü var. Bunlardan 7’si çeviri öykü. Alexandru Ecovoiu, Deyan Enev,Mustafa Balel, Haydar Ergülen, Jale Sancak, Gönül Kıvılcım ve Engin Barış Kalkan öyküleriyle, Yasunari Kawabata, Yuri Alyoşa, Augusto Monterroso, Hertha Kräftner, Anatoli Gavrilov, Haşim Hüsrevşahi, A. Adnan Azar, Necmi Zekâ, Ayşegül Tözeren, Pelin Yılmaz, Hilal Karahan, Işık Kansu, Emel Kayın, Kerim Dönmez, Ferit Sürmeli, Süreyya Köle ve Tarhan Gürhan “mikro öykü”leriyle öyküseverlerin karşısına çıkıyor.  Ayrıca dergide Kenan Hulusi Koray’ın bir öyküsüne de yer veriliyor.

Tahsin Yücel’le söyleşi

Usta yazar ve edebiyat eleştirmeni Tahsin Yücel’le Faruk Duman konuştu.

Konuk tür: Şiir

Şair Sina Akyol Depremşiir adlı şiiriyle bu sayıya konuk oldu.

Kısa/Küçürek/Mikro Öykü Dosyası

Bu sayının sürprizlerinden Kısa/Küçürek/Mikro Öykü Dosyası, yazarlara ve okurlara türlerin demirden kafesler olmadığını kuramsal yazılar ve nitelikli öykülerle bir kez daha anımsatıyor. Dosyada kuramsal yazıların yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı yazardan mikro öykü örneklerine de yer veriliyor.

Köşe yazıları ve yazılar

Dünyanın Öyküsü’nün bu sayısında Adnan Binyazar, Emin Özdemir, M. Sadık Aslankara, İnci Aral, A. Ömer Türkeş, Ömer Lekesiz, Kemal Gündüzalp ve Faruk Duman köşe yazılarıyla, Adnan Özyalçıner, Sevinç Özer, Birsen Karaca, Şerife Yalçınkaya, Ayşegül Köksal ve Çiğdem Ülker ise yazılarıyla yer alıyor.

Masabaşı Söyleşileri

Bu bölümde Yavuz Ekinci ve Mehmet Şarman’ın “sanat-kök-dil” üzerine karşılıklı söyleşisi yer alıyor.

Öykü’Forum: Bursa 

Bursalı edebiyatçılar Ali İpek, Pelin Yılmaz, Serap Gökalp, Şaban Akbaba, Şafak Pala ve Nursel Aras, başta Bursa öykücülüğü ve öyküleri olmak üzere öyküye dair pek çok konuyu masaya yatırıyor.

Diğer yazılar

Öykülerin Serüveni bölümünde Leyla Ruhan Okyay “Öykülerim ve Ben” derken, Yaşayan Öykü bölümünde Halil Genç Orhan Kemal’in öykücülüğünü yazdı. Gül Durmaz edebiyatımızın ilk hikâye dergisi Resimli Hikâye’yi, Hürriyet Yaşar genç öykücü Birgül Oğuz’un Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü kazandığı ilk öykü kitabı Fasulyenin Bildiği’ni, Gültekin Emreise Almanya’nın Modern Öykücüler adlı dergisini tanıttı. Nemika Tuğcu, Günyüzü Atölyesi’nde yazarlık serüveninin başındaki öykücülere yol gösterirken, Tekgül Arı Dünyanın Öyküsü dergisinin Ankara’daki Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nin çalışmalarını aktardı. Öykü Bülteni ise dünyadan ve Türkiye’den öyküyle ilgili etkinlikleri, haberleri derledi.

Kaynak: medyatava.com (30 Mart 2012)

 

Paylaş:

Yorum yapın