Saramago ve Eco’yu aynı dille eleştiremezsiniz!

Mart 17, 2012

Saramago ve Eco’yu aynı dille eleştiremezsiniz!

Türk Edebiyatı’nın en saygın eleştirmenlerinden olan Semih Gümüş, eleştirinin de okunabilir bir tür olduğunu, özellikle gençler tarafından tutkuyla takip edilebileceğini uzun bir süre önce kanıtlamıştı.

Sıra Çözümleyici Eleştiri’yle yeni şeyler söylemeye geldi!

Çözümleyici Eleştiri, Semih Gümüş’ün ilk kez bir kitabın başlığına çıkardığı eleştirel yaklaşım türünü ifade edip örneklendiriyor.  Gümüş, geçtiğimiz yıllarda değişik dergilerde yayınlanmış eleştiri üzerine yazılarını bir araya getiriyor bu kitapta. Böylece hem ülkemizde yayımlanan önemli eleştiri kitaplarını mercek altına alıyor hem de kendi ‘çözümleyici eleştiri’ anlayışını ortaya koyuyor: Semih Gümüş’e göre eleştiri, artık sadece kitaba ya da kitabın içeriğine odaklanamaz. Bir metinden yola çıkan eleştirmen, eleştirinin gövdesini, yazınsal nitelikler taşıyan yeni bir metin yaratarak oluşturmalıdır. Bu bakış açısıyla eleştirmen de metinden bağımsız ‘yaratıcı düşünce adamı’ kimliğini ortaya koyuyor ve farklı bir yorumlama biçimine kapı aralıyor.

‘Eleştiri ve Edebiyat Nerede Aranır’ başlığıyla kitapta yer alan önsöz, Semih Gümüş’ün yeni eleştirel bakış arayışının sebeplerini açıkça ortaya koyuyor: “Şimdilerde yalnızca doğrularla ilgili edebiyat dünyamız. O doğruların bükülmesi gerektiği yerde ne bunu yapacak esnekliği var, ne de o bükülmenin sonunda çizilecek yoldan yürüme özgüveni. Son zamanlarda okuduğumuz kitaplar üstüne düşünmekle yetinmeyip belki aynı düzeyde tutunabilecek eleştiriler yazmaya da başlayabiliriz. Bir yerden sonra yakalayabiliriz treni. Kim atlarsa vagonlara, onlarla gidilir o yola…”

SEMİH GÜMÜŞ, 1956’da Ankara’da doğdu. 1971’de Ankara Fen Lisesi’ne girdi, 1981’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. İlk yazısı aynı yıl Yazko Edebiyat dergisinde yayımlandı. 1981-1985 yılları arasında Yarın dergisinin, 1995-2005 yılları arasında Adam Öykü dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2006 Aralık ayında Notos dergisini çıkardı ve şimdilerde bu derginin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Kendine özgü çözümleyici bir eleştiri anlayışına sahip olan Semih Gümüş’ün 1991’de Roman Kitabı, 1994’te Kara Anlatı Yazarı, Karşılıksız Yazılar, Yazının ve Tarihin Bilinci, 1996’da Cevdet Kudret Eleştiri Ödülü’nü de alan Başkaldırı ve Roman, 1999’da Öykünün Bahçesi, 2002’de Puslu Ada, 2003’te Yazının Sarkacı Roman, 2005’te Yazarın Yalnızlık Burcu, 2007’de Eleştirinin Sis Çanı, 2010’da Modernizm ve Postmodernizm ile Öykünün Kedi Gözü adlı kitapları yayımlandı.

Semih Gümüş’ün Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Başkaldırı ve Roman, 2008

Eleştirinin Sis Çanı, 2008

Kara Anlatı Yazarı Vüs’at O. Bener, 2008

Öykünün Bahçesi, 2008

Yazarın Yalnızlık Burcu, 2008

Modernizm ve Postmodernizm, 2010

Öykünün Kedi Gözü, 2010

Roman Kitabı, 2011

Yazının Sarkacı Roman, 2011

edebiyathaber.net (17 Mart 2012)

Paylaş:

Yorum yapın