Zengin bir entelektüel ve kültürel tarih çalışması

Aralık 12, 2022

Zengin bir entelektüel ve kültürel tarih çalışması

Hasan Aksakal’ın Huzursuz Modernite adlı kitabı Beyoğlu Kitapevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Hasan Aksakal bu kitapta, Avrupa modernitesinin huzursuzluk, karamsarlık, anksiyete, yabancılaşma, yozlaşma, décadence ve çöküş söylemleri eşliğinde on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın entelektüel, kültürel ve toplumsal tarihini inceliyor.

Sanayi Devrimi dönemindeki “moderniteden kaçış” arayışlarından II. Dünya Savaşı sırasında “modernitenin yıkılışı” söylemine dek Trans-Atlantik Avrupa’nın edebiyat, felsefe ve sanat Panthéon’unda gezinen Aksakal, romantizm, modernizm ve postmodernizmin muazzam birikimini değerlendiriyor.

Huzursuz Modernite, Lord Byron, Heine, Dickens, Marx, Baudelaire, Schopenhauer, Nietzsche, Tönnies, Simmel, T. S. Eliot, Heidegger gibi isimlerle beraber oryantalizmden emperyalizme, Büyük Savaştan Büyük Depresyona, Nazizmden Soğuk Savaşa dek modernitenin huzursuzluğunu takip etmek isteyenler için karşı-modernite, karşı-estetik, karşı-kültür gibi kavramlardan yararlanan, zengin bir entelektüel ve kültürel tarih çalışması…

YAZAR HAKKINDA

Hasan Aksakal, doktorasını 2014’te İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programında tamamladı. North Carolina Üniversitesi-Chapel Hill’de, Tarih bölümünde doktora-sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürdü (2015-2017). Lisansüstü öğrenim döneminden itibaren çeşitli yayınevleri için 350 civarında sosyal bilim kitabına editörlük-redaktörlük, sekiz kitaba çevirmenlik yapan Aksakal, 2018’de VakıfBank Kültür Yayınları’nın kurucu yayın müdürlüğünü üstlendi ve burada Türkiye’nin kültür hayatına 200 civarında kitap kazandırdı. 2022’de Edinburgh Üniversitesi Milliyetçilik Çalışmaları programına ‘virtual scholar’ olarak kabul edilen Hasan Aksakal hal-i hazırda İZÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesidir.

Aksakal’ın yayınlanmış kitapları şunlardır: Türk Politik Kültüründe Romantizm (İletişim Yayınları 2015, 2019); Türk Muhafazakârlığı: Terennüm, Tereddüt, Tahakküm (Alfa 2017); “Aydınlanma” Çağından “Karanlık” Yüzyıla: Politik Romantizm ve Modernite Eleştirileri (Kadim 2011, Alfa 2015); Türk Cogitosu ve Modern Türkiye’de Politik Yaşam (Kitabevi 2013) ve Dünyayı Yeniden Büyülemek: Avrupa Romantizminden Portreler (Beyoğlu Kitabevi 2021).

edebiyathaber.net (12 Aralık 2022)

Paylaş:

Yorum yapın