Yazarın Odası: Merve Tarhan | Meltem Dağcı

Eylül 15, 2022

Yazarın Odası: Merve Tarhan | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Merve Tarhan’ı, yakın arkadaşı Büke Çetin ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Merve her yerde ve durumda yazabilir. Spontan bir şekilde, bulunduğu yer fark etmeksizin bir kayıt peçeteye, müsvedde bir kâğıda, telefonunun notlar bölümüne… Sanıyorum ki önemli olan yazma arzusunun gelmesi onun için. Fakat İstanbul/Adaları çok sever. Orada olmaktan, bisiklete binmekten, adalarda yürüyüş yapmaktan da ilham aldığını söyleyebilirim. Hayatın içinde her olay ve durumda yazı malzemesi topladığını da gördüm. Yarattığı karakterlerin çoğunun halkın içinden kişiler olması sanıyorum ki onun analitik, gözlemci, merak eden ve temas etmeyi seven kişiliğiyle çok örtüşüyor.

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Okuduğumuz kitaplar ve yazarlar üzerine sohbetlerimiz olur. Ben de psikolog olduğum için genellikle insan, toplum, bireysel dinamikler üzerine paylaşımlarımız daha fazladır.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Merve daha çok bireysel çalışmayı sever. Yazma sürecinde oldukça derinleştiği için süreç tamamlanana dek fikir, öneri almayı pek tercih etmez. Bazı hikâye ve roman bölümlerini tamamladıktan sonra ‘’Nasıl olmuş sence?’’ Diye sorduğunu hatırlıyorum ama. Üzerine sohbet etmişliğimiz, karakterleri konuşmuşluğumuz, nadiren de olsa böyle yaşantılarımız var!

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Gitmeyi sevdiği belli başlı kafeler vardır. Oralarda, özellikle bir yer var ki, ama ismini söylememi istemezdi sanırım. O cafede evindeymiş gibi rahat hisseder. Kahve içmeyi de çok sever. Bunların dışında ritüelleri olduğunu düşünmüyorum. Merve bazen resim de yapar ve çizim kalemiyle bile yazdığını görmüşümdür. Bir ara dolma kalemle yazmayı denedi ama rahat edemedi sanırım. Özgürlük, akışkanlık ihtiyacı nedeniyle.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Cortazar- Sek sek, Eric Smadja – Gülmek, Christian Bobin – Eksik parça.

edebiyathaber.net (15 Eylül 2022)

Paylaş:

Yorum yapın