Can Yayınları’nda Ocak ayında neler var?

Ocak 5, 2022

Can Yayınları’nda Ocak ayında neler var?

Douglas Stuart 2020 Booker Ödülü’nü kazanan ilk romanı Shuggie Bain‘le; otobiyografik kurmaca türünün en önemli yazarı Annie ErnauxBabamın Yeri ve Yalın Bir Tutku kitaplarıyla; Doğu Yücel ise Mitat Karaman serisinin yeni kitabı Beter Ol Mitat Karaman!‘la bu ay Can Yayınları etiketiyle okurlarıyla buluşuyor.



Douglas Stuart: Shuggie Bain
Douglas Stuart’ın romanı Shuggie Bain yoksulluğu, sevginin sınırlarını ve kibrin beyhudeliğini ortaya seren, sakınmasız tavrına karşın olağanüstü çarpıcılıkta ve güzellikte bir eser.

2020 Booker Ödülü
2020 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü finalisti
2021 İngiliz Kitap Ödülleri, “Yılın Kitabı Ödülü”
2021 İngiliz Kitap Ödülleri, “En İyi İlk Roman Ödülü”

1980’ler. Glasgow şehrinin adeta öleyazdığı, ailelerin güçbela ayakta kalabildiği bir dönem. Ne var ki orta yaşlarındaki alımlı Agnes Bain daha fazlasını hak ettiğine inanır; müstakil bir ev sahibi olmak, istediğini satın almak gibi… Gelgelelim taksi şoförü kocası tarafından sürekli aldatılan Agnes, üç çocuğuyla birlikte harap olmuş bir madenci kasabasında yaşamaya mahkûm olur. Çocukları, yavaş yavaş alkol batağına saplanan Agnes’i kurtarmak için ellerinden geleni yapsalar da, bir süre sonra kendilerini kurtarmak için bir bir onu terk ederler. Yalnızca en küçükleri Shuggie, bir gün düzeleceği ümidiyle annesinin yanında kalır.

Farklı bir çocuk olan Shuggie, annesinin iddialı tavırlarını benimser. Ancak davranışları yüzünden madenci çocukları onu hırpalarken yetişkinler tarafından da acımasızca yargılanır. Diğer oğlanlara benzemeye çabalayan Shuggie, bir yandan da annesini kurtarmak, bu yoz ortamdan çıkarmak derdindedir.

Doğu Yücel: Beter Ol Mitat Karaman!
Beter Ol Mitat Karaman!, tabu tanımaz bir bilmece, sırlarla dolu bir saklambaç, çok yüzlü bir rubik küpü.

Mitat Karaman’ın soru işaretiyle başlayan macerası ünlem işaretiyle devam ediyor. Hayat mücadelesinde yine tek başına kalan Mitat gizli topluluklar, atölyeci yazarlar, yaşam koçları, estetik cerrahlar, Wattpad okurları, gamer‘lar, cosplay‘ciler ve çeşitli hayvanların da dahil olduğu bambaşka bir savaşın içinde buluyor kendini.
Doğu Yücel bu defa Cennet Apartmanı’na sığmayıp tüm bir şehre yayılan daha sert, daha
absürd, daha heyecanlı, daha edepsiz ve her daim daha “yalnız” bir hikâyeyle okurların
karşısında.

Annie Ernaux: Babamın Yeri, Yalın Tutku
Otobiyografik kurmaca türünün en önemli yazarı Annie Ernaux, Yalın Tutku‘yla yoğun bir aşk hikâyesini kısa ama özlü bir üslupla anlatırken Babamın Yeri‘nde babasıyla ilişkisini irdeliyor. 

Babamın Yeri, bir adamın hem toplumun hem de kızının gözündeki “yer”ini irdeleyen, son derece kişisel bir konuyu sakınmadan, alabildiğine yalın bir üslupla evrensele dönüştürerek aktaran bir metin.

Yalın Tutku, hangi toplumsal konuma ait olursa olsun, tutkunun insanları nasıl ele geçirebileceğini, kişinin iradesini nasıl hiçliğe indirgeyip körleştirebileceğini anlatan, nadir görülecek türden bir yüzleşme deneyimi.

Laozi: Yol ve Erdem
Doğa, insan ve benlik kavramına dair bir bilgelik kitabı.

Laozi’nin derinlemesine açıklık getirdiği Dao Düşüncesi’nin tek kaynağı olan Yol ve Erdem metni; Çin tarihinde ilk kez ortaya atılan sistematik bir evrenin oluşum ve varoluş teorisi olma niteliğini taşımakla kalmayıp, doğanın mükemmel düzeninden yola çıkarak insanlara örnek olacak, onları sakin, düzenli ve güvenli bir yaşama kavuşturacak ideal bir bakış açısı sunmaktadır.

Halid Ziya Uşaklıgil: Bir Acı Hikâye
Yaralı bir babanın hazin çığlığı.

Vedad Uşaklıgil’in acı hikâyesi, babası Halid Ziya’nın kalemiyle sonsuza dek anlatılacak.  

Jean-Paul Sartre: Yöntem Araştırmaları
Savaş sonrası Avrupa düşünce dünyasında devrim yaratan Jean-Paul Sartre’ın 1957 tarihli bu uzun denemesi, varoluşçuluk felsefesini Marksizmle uzlaştırma olasılıklarını sorguluyor. Varoluşçuluğun, yaşadığı çağın egemen felsefesi olarak gördüğü Marksizmi destekleyen, bu düşüncenin pratik izdüşümlerinin kısıtladığı bireysel özgürlüklere tepki olarak gelişen bir ideoloji olduğunu belirten Sartre, tüm aykırılıklara rağmen bu iki düşünce biçiminin tutarlı ve uyumlu olduğunu öne sürüyor.

Raymond Carver: Yazmak Üzerine
Tıpkı yaşarken olduğu gibi, yazarken de özensiz olmaktan vazgeçin.

Yazmayı konuştuğumuzda ne konuşuruz? Yazmak Üzerine, adı modern öyküyle eşanlamlı hale gelen Raymond Carver’ın yazın hayatını denemelerinin izinden sürüyor. Carver, kendisine sade bir dille gerçekçi öyküler yazmayı öğreten öğretmenini hatırlıyor, öykülerin aklında şekillendiği ilk anlardan söz ediyor, kendi yapıtları ve farklı yazarların kitapları hakkındaki görüşlerini her zamanki açıksözlülüğüyle dile getiriyor.


Jules Renard: Havuçkafa
Çocukluğun gizli evreni.

Renard çocuğu özdeşleştiği masumiyet kavramından ayırıp kendi yaşanmışlıklarıyla harmanlayarak yepyeni, ironik ve rahatsız edici derecede dürüst bir bakışla ele alıyor.

Kısa Klasikler’de Bu Ay
Jan Neruda: Eski Prag Öyküleri
Prag’ın büyülü atmosferinde zamanı durduran öyküler.

Jan Neruda’nın öyküleri bizi Prag’ın dolambaçlı sokakları ve her biri kendi eşsiz dünyasında yaşayan insanları arasında gezdiriyor.

Nathaniel Hawthorne: Rappaccini’nin Kızı
Karanlık romantizmin ustasından efsunlu bir aşk öyküsü.

Hawthorne’un zehirli sarmaşıklarla ördüğü bu masum aşk hikâyesi, sayfalar çevrildikçe tekinsizleşiyor, büyülü bir karanlığa sürükleniyor. 

edebiyathaber.net (5 Ocak 2022)

Paylaş:

Yorum yapın