Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri “İnsan ve Doğa İlişkisi” üzerine ve dopdolu

Ocak 4, 2022

Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri “İnsan ve Doğa İlişkisi” üzerine ve dopdolu

Aralık ve Ocak ayı boyunca her Çarşamba günü saat 18.30’da gerçekleşecek “İnsan ve Doğa İlişkisi” temalı TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri programı açıklandı.

Program takvimi şöyle:

İnsan ile doğa arasındaki karşılıklı ilişki, insanlığın başlangıcından bu yana farklı kültür-tarihsel konumlar açısından değerlendirilip tanımlanmış; felsefede, bilimde ve sanatta üzerinde en çok durulan problemlerden biri olagelmiştir. Bugün Antik Yunan’ın “füzis”inden daha farklı bir “doğa” anlayışı ve algısına sahibiz. Bireysel hayatlarımızı yoğun düzeyde etkileyen, doğal ekosistemlerin tahribiyle ilgili felaketlerle giderek daha sık karşılaşıyoruz: Covid-19 pandemisi, Marmara Denizi’nin “organik başkaldırı”sı denebilecek müsilaj, Tuz Gölü’nde flamingoların ölümü, büyük orman yangınları… İklim krizi, insanlığın karşılaştığı (ya da kendi karşısına çıkardığı) en büyük meydan okumalardan biri. İçinde bulunduğumuz ekolojik acil durum açısından değerlendirildiğinde de insanın doğayla kurduğu ilişkiyi yeniden ele alması kaçınılmaz görünüyor.

Aralık-Ocak boyunca Çarşamba günleri 18.30’da gerçekleşecek TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde güncel tartışmalar bağlamında insanın doğayla kurduğu ilişki değerlendirilecek. Her biri farklı disiplinlerde ve kültürel alanlarda çalışmalarını sürdüren konuşmacıların katılımıyla düzenlenen bu söyleşi dizisinde, insan ve doğa ilişkisi felsefeden fiziğe, iktisattan primatolojiye, geniş bir perspektifle değerlendirilecek.

*Dizinin son söyleşisi 28 Ocak Cuma günü yapılacaktır.

ÖNEMLİ NOTLAR:

*Konferans Salonu’nda ağırlanacak azami katılımcı sayısı 50 kişidir.

* Girişler etkinlik saatinden yarım saat önce başlayacak ve ilk gelen 50 kişi HES uygulaması üzerinden yapılacak kontrolle etkinliğe giriş yapabilecektir.

*Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş katılımcılar en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi göstermek durumundadır.

TAKVİM:5 Ocak Çarşamba 2022

Aslıhan Niksarlı: Primat Ekolojisi: Primat-Çevre İlişkisi

12 Ocak Çarşamba 2022

Nejat Anbarcı: “Akıl Oyunları”: Oyun Teorisi ve Gerçek Hayat

19 Ocak Çarşamba 2022

Bünyad Dinç: Bir Çevre Problemi Olarak İnsan

26 Ocak Çarşamba 2022

Mustafa Alp Dağıstanlı: Yarım-Dünya, Yarım-Türkiye

28 Ocak Cuma 2022

Tonguç Rador: Doğa ve Bilim

SÖYLEŞİ DİZİSİ İÇERİĞİ:

5 Ocak Çarşamba 2022

Aslıhan Niksarlı: Primat Ekolojisi: Primat-Çevre İlişkisi

Asya ve Afrika’da yaşayan primatlar yaşadıkları çevrelerde kendilerine özgü yaşam stratejileri ve davranış kalıpları da geliştirmişlerdir. Kuyruksuz maymunların alet kullanma, ritüeller gerçekleştirme, problem çözme, grup halinde avlanma, güçlü anne-bebek ilişkileri gibi “insana özgü” olduğu düşünülen kompleks bilişsel yetileri vardır. Bu konuşmada primat davranışlarından yola çıkarak özellikle şempanzelerin doğayla ilişkileri ve insanla benzerlikleri/farklılıkları üzerine düşüneceğiz.

Aslıhan Niksarlı kimdir? Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde müzik ve ritmin şempanzelerin sosyal davranışlarına etkilerini ele aldığı doktora tezi üzerine çalışmakta, çocuklar ve gençlerle birlikte canlılığın korunmasına doğrudan katkıda bulunmayı hedefleyen Roots & Shoots Türkiye’de yer almaktadır.

12 Ocak Çarşamba 2022

Nejat Anbarcı: “Akıl Oyunları”: Oyun Teorisi ve Gerçek Hayat

1940’larda kendi gezegenini onlarca kez yok edebilecek silahlara sahip olan insanoğlu, elinde, kişiler-gruplar-uluslar vs. arasında çıkabilecek çatışmaları analiz etmeye yarayacak bilimsel bir yöntem olmadığını da idrak etti. İktisadi ve sosyal etkileşimin analiz yöntemi olan Oyun Teorisi o koşullar altında ortaya çıktı ve onu dizginleyen rasyonellik varsayımına rağmen, evrimsel biyolojiyi de içeren birçok bilim dalında zaman içinde büyük önem kazandı. Bu konuşma, Oyun Teorisi’nin bazı temel kavramları, özellikle iktisat ve davranış bilimleri alanındaki serüveni ve gerçek hayattaki karşılığı üzerine bir giriş içermeyi amaçlamaktadır.

Nejat Anbarcı kimdir? 1977’de İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde 1982’de İşletme lisans ve 1985’te İktisat yüksek lisans derecelerini aldı. Üniversite yıllarında Atletizm Milli Takımı’nda koştu; birçok Türkiye şampiyonluğu elde etti. İktisat alanında Iowa Üniversitesi’nde 1987’de yüksek lisans, 1988’de doktora derecelerini aldı. 1988’de New York Eyalet Üniversitesi, Buffalo’da yardımcı doçent olarak işe başladı. 1995’de Florida International University’de doçent oldu. Aynı üniversitede profesör olduktan sonra, 2008-2018 arasında Avustralya’da Deakin Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaptı; bu sürenin 2,5 senelik bir bölümünde iktisat bölüm başkanlığı görevini de üstlendi. Boğaziçi Üniversitesi’nde ve Sabancı Üniversitesi’nde birer dönem misafir profesör olarak görev yaptı. 2018’de, halen görevli olduğu İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nde profesör olarak göreve başladı; Ocak 2020’den Eylül 2021’e kadar iktisat ve finans bölüm başkanlığı görevini de yürüttü. İktisat ve diğer bilim alanlarında Quarterly Journal of Economics, Management Science gibi en üst düzey bilimsel dergilerde altmıştan fazla makale yayımladı. Matematikte büyük bir prestij kaynağı olan “Erdos sayısı” seviyesi ise 3’tür.

19 Ocak Çarşamba 2022

Bünyad Dinç: Bir Çevre Problemi Olarak İnsan

“Çevre problemi” kavramından ne anlamalıyız? İnsanlık açısından çevre problemi algısının tarihsel süreci nedir ve ne zamandan beri bu problem bütün varoluşlar için gerçek bir tehdit haline dönüştü? Dünya ölçeğinde toplumlar bu problemin büyüklüğünün ne kadar farkında ve bunu çözmek adına ne yapıyorlar veya ne yapmıyorlar? Peki, ülkemizin bu konudaki durumu ve duruşu nedir? Görseller eşliğinde soruna farklı açılardan bakan, insanlığın bu problemi çözme yolunda samimiyetini sorgulayan bir sunum.

Bünyad Dinç kimdir?1960 yılında babasının görev için bulunduğu Malatya’da doğdu. Baba tarafından Erzurumlu, anne tarafından Bulgar göçmenidir. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı mezunu. Magma dergisinde araştırmacı yazar ve fotoğrafçı olarak çalışmaktadır. Geçmiş yıllarda NTV Tarih dergisi başta olmak üzere birçok dergide veya projede araştırmacı yazar ve fotoğrafçı olarak çalıştı. Taşın ve İnancın Şiiri Mardin, Efsanevi Başkent İstanbul, Gözbebeğim Türkiye, İstanbulu Gezerken, Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik ve başka birçok kitapta fotoğrafçı olarak imzası bulunmaktadır. En son hem fotoğrafçılığını hem de yazarlığını yaptığı Öteki Anadolu adlı kitabı yayımlandı.

26 Ocak Çarşamba 2022

Mustafa Alp Dağıstanlı: Yarım-Dünya, Yarım-Türkiye

İklim krizi önemli, ama önümüzdeki tek tehdit değil. Doğa her gün dünyanın her yerinde tahrip ediliyor. Türkiye en dehşetli doğa yıkımına uğrayan ülkelerden biri. Sorunları biliyoruz, engelleri biliyoruz, peki ya çözümler? Hem dünya için hem Türkiye için yeni doğa koruma stratejileri gerekiyor. Çağımızın en önemli biyologlarından Edward Wilson’ın ekosistemin devamını sağlamak amacıyla ortaya attığı “Yarım-Dünya” önerisi bir çözüm olabilir mi, Türkiye için uygulanabilir mi?

Mustafa Alp Dağıstanlı kimdir? Gazeteci. 1985’ten bu yana çeşitli gazete, televizyon kanalı ve dergilerde editör olarak çalıştı; yazılar yazdı. NTV Yayınları’nı kurdu. 2000-2013 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders verdi. Aynı fakültede 2007’de profesyonel gazetecilerden oluşturduğu bir ekiple uygulamalı bir gazetecilik programı başlatıp yönetti. Yayımlanmış iki kitabı var: 5Ne1Kim?: Medyanın Mutfağından Sansür-Otosansür Hikâyeleri ve Bildiğin Gibi Değil: Osmanlı. Şu anda diken.com.tr‘de yazıyor.

28 Ocak Cuma 2022

Tonguç Rador: Doğa ve Bilim

Bu konuşmada Bilim ve Doğa arasındaki ilişki, çeşitli örnekler üzerinden, tarihsel ve bağlamsal bir açıdan irdelenecektir.

Tonguç Rador kimdir? Lisans ve Master derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden sırasıyla 1994 ve 1996 yılında aldı. Doktora çalışmalarını 2001 yazında Boston Üniversitesi Fizik Bölümü’nde tamamladı. Halen Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesidir.

edebiyathaber.net (4 Ocak 2022)

Paylaş:

Yorum yapın