Şair Rüştü Onur memleketi Devrek’te anıldı

Ağustos 3, 2021

Şair Rüştü Onur memleketi Devrek’te anıldı

Şair Rüştü Onur’un doğumunun 101. yılı anısına memleketi Devrek’te bir anma töreni gerçekleştirildi.

Devrek Belediyesi ile Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK)’nin ortaklaşa düzenlediği “Şair Rüştü Onur’un Doğumunun 101. Yılı” Anma töreni Rüştü Onur’un Devrek Cumhuriyet Alanı’ndaki büstü önünde düzenlenen tören ROSAK’ın çelenginin büste konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Dernek Başkanı Şair-Yazar İbrahim Tığ bir konuşma yaptı.
İbrahim Tığ, şair Rüştü Onur’un Devrek için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Şairimiz Rüştü Onur’u doğumunun 101. Yılında sevgi ve özlemle anıyoruz” dedi.   Tığ konuşmasını şöyle sürdürdü:
BİR ŞAİR YAŞAMIŞTI ZONGULDAK’TA ADI RÜŞTÜ ONUR’DU
Onur, 3 Ağustos 1920 tarihinde Devrek’te doğdu. İlköğrenimini burada, ortaöğrenimini de Zonguldak’ta tamamladıktan sonra Kastamonu’da başladığı lise öğrenimine Zonguldak’ta devam etti. Zonguldak Çelikel Lisesi 2. Sınıfında iken hastalığının (verem) artması nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ)’nde Maliye Varidat (Gelirler) Memur Muavini olarak çalışmaya başladı.

Hastalığı şiddetlenince, önce üç ay Zonguldak’ta, sonra da Heybeliada Senatoryumu’nda tedavi gördü. İstanbul’dan Zonguldak’a dönerken Anafarta Vapuru’nda, annesi Ünyeli, babası ise Bitlis Eşrefhanoğulları sülalesinden olan Mediha Sessiz adlı bir kızla tanıştı. Bu tanışma, iki gencin hayatını değiştirdi.Rüştü Onur biraz iyileşince Zonguldak’taki memuriyet görevine döndü. Onur, yolculuk sırasında aşık olduğu Mediha’yı unutmadı ve genç kadınla yazışmaya başladı.
MEDİHA’YLA 18 GÜN EVLİ KALDI
Rüştü Onur ile Mediha 7 Ağustos 1942 tarihinde Zonguldak’ta dayısının evinde nişanlandı. 15 Ekim 1942 tarihinde Beşiktaş Evlendirme dairesinde nikahları kıyıldı ve Medihaların Beşiktaş’taki evlerine yerleşti.
Evliliklerinin 18. gününde Mediha karın zarı iltihabından öldü (2 Kasım 1942). Onun ölümüne çok içerleyen Rüştü de ondan tam bir ay sonra 2 Aralık 1942 tarihinde ciğerlerinden gelen kanla boğularak yaşama veda etti. İki sevdalı, İstanbul Ortaköy Mezarlığı’nda “Boğaz’ın lacivert sularına bakan” bir sırtta yan yana yatmaktadır.
ONUR, EDEBİYAT TARİHİMİZDE YERİNİ ALDI
Rüştü Onur, kısacık ömrüne az sayıdaki ama kendine özgü tekniği ve üslubu olan şiirleri sığdırmış, “Garip Akımı”nın önemli temsilcilerinden biri olarak edebiyat tarihimizde yerini aldı. İlk hamurunu Zonguldak’ta Edebiyat öğretmenliği yapan, dostu Behçet Necatigil’in yoğurduğu Onur, yakın arkadaşları Muzaffer Tayyip Uslu ve Kemal Uluser’le Zonguldak ve
edebiyat dünyasının simgesi haline geldi. Yeni İnsanlık, Varlık, Ses, Bağ, Servet-i Fünun, Ocak, Kara Elmas, Yeni Zonguldak, Gündüz ve Değirmen adlı dergilerde, şiir, hikaye ve denemeleri yayınlanan Rüştü Onur, dönemin önemli edebiyatçıları; Abdülbaki Gölpınarlı, Oktay Rıfat, Necati Cumalı, Salâh Birsel, Oktay Akbal, Müfide Güzin Anadol ve İbrahim Behçet Kalaycı ile arkadaşlıklar kurdu.

Onur’un şiirlerinde yaşam ile ölüm hep bir bütün teşkil eder. Onu, Zonguldak’ın saçak altındaki maden işçileri, çocukları, kenar mahalle insanları, kuşları ve denizi yakından ilgilendirip hüzünlendirmiştir. Bu tutum da Onun edebiyatımızda haklı yerini almasını sağlamıştır.
ŞEHİR DERGİSİ ONUN VASİYETİ
Onur, 12 Eylül 1940’ta Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda, ‘Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.’diyordu. Ömrü yetmediği için bu dergiyi çıkaramadı. Onun bu isteğini kendilerine bir vasiyet kabul eden şair ve yazarlar; İbrahim Tığ, Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu ‘Şehir’i çıkarmaya başladı. (Aralık 2004)  Zonguldak’ın tek edebiyat dergisi olan Şehir bugün 149.sayısına ulaştı. Şiirin merkezde olduğu bir şiir dergisi anlayışıyla, bir derya olan Türk şiirine katkıda bulunmaya çalışıyor.”
Törende, İbrahim Tığ, Leman Öztürk ve İdil Ayanoğlu da Rüştü Onur’un şiirlerinden örnekler sundu. Törene, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, CHP Devrek İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Uzundal, CHP Devrek Yönetim Kurulu Üyeleri Malike Aydınlı, Fındık Şişman, Kadın Kolları Başkanı Emine Kara, Belediye Meclisi Üyeleri Şeref Aydınlı, Faik Mekik, ressam Sevda Uzunkavaklı, şair Muharrem Akman ve sanatseverler katıldı.

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2021)

Paylaş:

Yorum yapın