Machiavelli’den Hobbes’a, Freud’dan Pinker’a herkes şuna inanıyor: “İnsanlar kötüdür!”

Temmuz 9, 2021

Machiavelli’den Hobbes’a, Freud’dan Pinker’a herkes şuna inanıyor: “İnsanlar kötüdür!”

Rutger Bregman’ın “Çoğu İnsan İyidir – Yeni Bir İnsanlık Tarihi” adlı kitabı, Gül Özlen çevirisiyle Mundi Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çoğu İnsan İyidir’deyse yeni bir argüman var: İnsanların iyi olduğunu varsaymak hem gerçekçi hem de devrimci bir eylemdir. Bregman insanların cana yakınlığına ve özgeciliğine inanmanın farklı bir düşünce tarzının temelini atacağını, toplumumuzda hakiki bir değişikliğe yol açabileceğini gösteriyor; buna inanmanın da iyimserlik değil gerçekçilik olduğunu söylüyor.

The GuardianThe Daily TelegraphNew Statesman ve DaIly Express‘e göre yılın kitabı

“İnsanlığı yepyeni bir perspektiften görmemi sağladı.”
Yuval Noah Harari

“II. Dünya Savaşı’nı, Sineklerin Tanrısı‘nı, Sibirya’daki bir tilki çiftliğini, New York’ta yaşanan ama tüm dünyanın duyduğu bir cinayeti ve saygınlığını yitirmiş psikoloji araştırmalarını tek tek ziyaret ediyoruz… Bu düşündürücü ve cüretkâr kitapta insanın iyiliğine dair güven veren pek çok kanıt var… Biraz da doğamızın olumlu yanlarını okumak insana iyi geliyor.”
The Observer

“İnsanların iyiliği üstüne merak uyandıran öykülerle dolu… Bregman’ın kitabı heyecan verici ve bir o kadar gerekli.”
The Times

RUTGER BREGMANCorrespondent‘taki çalışmalarıyla ilgili olarak prestijli Avrupa Basın Ödülü’ne iki kez aday gösterilmiş bir tarihçi ve yazardır. İkisi de The New York Times çoksatarı olan Gerçekçiler İçin Ütopya ve Çoğu İnsan İyidir kırktan fazla dile çevrilmiştir. Yazar Hollanda’da yaşamaktadır.

GÜL ÖZLEN, 1956’da İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini tamamladığı Hollanda’da yaklaşık on dört yıl yaşadı. Bugüne kadar Hollandaca dilinde yazılmış yaklaşık elli yetişkin ve çocuk kitabını Türkçeye kazandırdı. Hollanda ve Flaman Edebiyat Fonu’na kayıtlı çevirmenlerdendir. Çevirdiği kitaplardan bazıları şunlardır: Tirza, İliğine Kadar, Hastalıksız Adam (Arnon Grunberg); Sonny Boy (Annejet van der Zijl); Aptallık Ansiklopedisi (Mathijs van Boxel); Beyin Yaşlanır mı? (André Aleman); Amsterdam Hikâyeleri (Nescio); Arka Ev’den Hatıralar ve Hikâyeler (Anne Frank); Yarışçı (Tim Krabbé); Bir Gece Bir Tren (Johan Daisne); Kuş Evi, Hayvanlar Konuşa Konuşa, Dilimin Sınırları (Eva Meijer).

edebiyathaber.net (9 Temmuz 2021)

Paylaş:

Yorum yapın