Rana Erol’a 6 soru | Can Öktemer

Mayıs 21, 2021

Rana Erol’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

En son, Türkiye İş Bankası Modern Klasikler serisinden; Jack London/ Bir Kuzey Macerası’nı okudum. Kabilesinin reisi olan genç Naass, kısıtlı imkanına rağmen tüm birikimlerini vererek, kendi tabiri ile ‘bir sürü başlık’ ödeyerek Unga’yı kazanır. Kadın onundur. Düğün gecesi güçlü, sarışın bir denizci onu sarhoş ederek Unga’yı kaçırır. Bunu yenilgi, maddi ve manevi kayıp gören Naass aynı gece geminin peşine düşer. Yıllar sürecek takipte kuzey ülkelerine giderek, denizlerde avlanarak, o gemiciyi ve Unga’yı arar. Açlıkla, soğukla ve bitmeyen seyahatlerle geçen yıllar sonunda karşılaştırdığında, birbirlerini seven çift Naass’ı tanımazlar. Altın madeni peşindeki maceraperest sevgilileri, zengin bir altın madenine götürmek üzere çetrefilli bir yolculuğa çıkarır. Dönüş için sakladıkları zulaların yerini değiştirerek, kendi yediği halde onları aç bırakarak gemicinin ölümüne sebep olur. Unga’ya onu bulmak için yaptığı maceraları anlatır ve birlikte vatanlarına dönme zamanının geldiğini söyler. Unga onu reddederek bıçaklar, son nefesini veren sevdiğine sarılarak donmayı tercih eder. Nass borç aldığı ahbabına parayı vermek için döndüğünde amacını kaybetmiştir, ne yapacağını bilmese de vatanına dönmeyeceğine emindir.  Yerel kültürleri, gelenekleri, kılık, kıyafeti, yaşam biçimini ve hayat zorluklarını titizlikle satır aralarına yerleştiren yazar, hikayesini olağanüstü betimlemeler ve benzetmelerle güçlendirmiş. Kitabın ortalarına kadar gizlediği asıl karakter ve konu, sürprizlerle dolu kurgunun zenginliğini arttırmış. Heyecanını kaybetmeyen masalsı anlatım, ‘aşk’ı değil sahip olduğunu elinden kaçıran adamın intikam özlemini işliyor. Harikulade bir kitap.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Kahkahalarla güldü bana. O kadar şey gördüm, o kadar zor işler yaptım, böyle bir kahkaha çınlamamıştır kulaklarımda. Orada, o Beyaz Sessizlikte ölümle ve böyle kahkaha atan kadınla tek başına oturuyor olmak, ruhumu ürpertti.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Kitap eklerini ve basın bültenlerini takip ederim. Kitapların ilk birkaç sayfasına göz atabilme imkanı sağlayan bazı yayınevlerinin internet sitelerini ziyaret ederek, yazarın anlatımını ve kitabın konusunu inceleyerek karar veririm.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Suç ve Ceza / Fyodor Dostoyevski

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

İlk kitabımın metnini basımından bir, bir buçuk yıl önce okunması için gönderdim. Roman, kısa hikaye ve öykülerimi çok değer verdiğim, editörlük ve çevirmenlik de yapmış olan, öğretim görevlisi bir dostuma okuturum. Dürüst ve doğru eleştirileri sert, yapıcı olduğu kadar yönlendiricidir.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Birkaç satır da olsa her gün yazmaya çalışırım. Sessiz, tek başıma olduğum evimde çalışmayı, dış mekanlara tercih ediyorum çünkü daha rahat odaklanabiliyorum. Kendimi teşvik etmek için bir zaman dilimi ve hedef belirliyorum. ‘Her gün altı sayfa yazmalısın’ gibi. Bunun gerçekleşmediği pek çok gün oluyor fakat pes etmeden devam ediyorum. Dikkatim dağıldığında, sıkıldığımda yada yazılarım akıcılığını kaybettiğinde iki hafta kadar ara veriyorum. Geri döndüğümde yazdığım metni gözden geçirip tekrar başlıyorum.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2021)

Paylaş:

Yorum yapın