Edebiyat penceresinden çağdaş sanata bakış, çevrimiçi etkinliği Sevengül Sönmez’le

Nisan 23, 2021

Edebiyat penceresinden çağdaş sanata bakış, çevrimiçi etkinliği Sevengül Sönmez’le

Arter’in çevrimiçi yorumlama etkinlikleri, deneyimli editör Sevengül Sönmez’in Dinleyen Gözler İçin sergisi bağlamında gerçekleştireceği “Yazının Dinleyen Gözleri” başlıklı konuşmayla devam ediyor. 6 Mayıs Perşembe günü saat 19:00’da gerçekleşecek konuşmada Sönmez, çağdaş sanata edebiyat penceresinden bakarak Fluxus ağının parçası olan sanatçıların edebiyatla kurdukları ilişkiyi merkeze alacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye Arter’in internet sitesinden ulaşılabilir.

Ziyaretçilerini gerekli sağlık önlemleri çerçevesinde ağırlamaya devam eden Arter, Öğrenme Programı kapsamında sunduğu çevrimiçi etkinliklerle de güncel sergilerinden yola çıkan konuşma, sohbet, okuma ve tartışmalara yer veriyor, süreç odaklı atölyelerle çağdaş sanatı katılımcıların yorumuna açıyor.

Dinleyen Gözler İçin sergisi bağlamında 6 Mayıs 2021 Perşembe günü saat 19:00’da gerçekleştirilecek “Yazının Dinleyen Gözleri” başlıklı çevrimiçi konuşmada, Sevengül Sönmez çağdaş sanata edebiyat penceresinden bakarak sanatçıların yaşadıkları dönemde dostluk kurdukları edebiyatçılara, ilham aldıkları ve yeniden yorumladıkları edebi metinlere odaklanıp bu sanatsal birlikteliği anlamaya, konumlamaya ve etkilerini takip etmeye çalışacak. Fluxus ağının parçası olan sanatçıların edebiyatla kurdukları ilişkiyi merkeze alan konuşmada, avangard sanatın ve edebiyatın izdüşümü sergiden seçilen eserler aracılığıyla yorumlanacak. Sönmez, Fluxus sanatçılarını bir araya getiren Something Else Press’in bu ağa ve sanatçılara katkısını da konuşmasında ele alacak.  

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi Arter’de devam ediyor. Sergide çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıta yer veriliyor. John Cage’in müzikte olduğu kadar tüm sanatsal üretiminde sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ve Fluxus sanatçılarını referans alan sergide, ziyaretçiler galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor. Cage’in “mutlak bir sessizliğin imkânsızlığına” odaklanan önermesinin izinden giden Dinleyen Gözler İçin, duyu sistemimize içkin yaratıcı ve imgesel güçleri keşfetmemize engel olan sis perdesini aralayarak bizi dinleme ve görme biçimlerimizi farklılaştırmaya teşvik ediyor. Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, ses içeren az sayıda eserin tamamen sessiz yapıtlarla aynı mekânda buluşturulması yoluyla gerçeklik ve hayal gücü arasında salınan düşünsel bir sarkaç yaratmayı amaçlıyor.Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında çevrimiçi olarak düzenlenen “Yazının Dinleyen Gözleri” başlıklı etkinlik ücretsizdir. Katılım için ayrıntılı bilgiye Arter’in internet sitesinden ulaşılabilir.

Pandemi kuralları çerçevesinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması doğrultusunda yeni bir bilgilendirmeye kadar hafta sonları kapalı olan Arter, Salı–Cuma günleri arasında11:00–17:00 saatlerinde gerekli sağlık tedbirleriyle ziyarete açık.

Sevengül Sönmez kimdir?

Sevengül Sönmez, çok sayıda kitabın editörlüğünü yapmanın yanı sıra biyografiye ve tanıklıklara duyduğu merak nedeniyle edebiyatçıların yaşamlarını sergiler ve müzeler aracılığıyla görselleştirmeye çalışıyor. Sabahattin Ali’nin yaşamöyküsünü fotoğraflarla anlatan Bir Fotoğraf Camı, Fotoğrafını Bekliyorum, Şehirlere Alışamadı, Canım Aliye Ruhum Filiz sergilerini hazırlayan Sönmez, Adalar Müzesi’nin edebiyat danışmanlığını, Sait Faik Müzesi, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Ziya Gökalp Müzesi küratörlüğünü üstlenmiştir. Adalar Müzesi’nde Adalar, Yazarlar, Şairler, Mitostan Edebiyata adlı bir sergi açan Sevengül Sönmez, 2017’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

edebiyathaber.net (23 Nisan 2021)

Paylaş:

Yorum yapın