23 Nisan’a özel kitap önerileri

Mart 23, 2021

23 Nisan’a özel kitap önerileri

Tudem Yayın Grubu, 23 Nisan’a özel kitap önerileri hazırladı. İşte, Tudem’in 23 Nisan’a özel kitap önerileri:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bu önemli günü dünya çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk’ü daha iyi anlamamızı sağlayan kitaplara göz atalım.

Atatürk’le Birlikte Düşünelim

Mavisel Yener’in, bir kültür hizmeti olarak, geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza armağan ettiği Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, Büyük Önder’le ilgili kaleme alınan proje kitaplara yeni bir yaklaşım getiriyor, sağladığı duyarlılık ve kazanımlarla farklılaşıyor. 

Mavisel Yener’in, Atatürk’ün bize bıraktığı değerleri çocukların daha iyi özümsemeleri gayesiyle tasarladığı 50 farklı etkinliğe, Atatürk’ün hayatından önemli izler taşıyan 20 unutulmaz anıya ve Atatürk’ün hayatını incelikle yansıtan 140 fotoğrafa yer vererek bu alanda hazırlanmış tüm eserlerden ayrışan bu benzersiz başvuru kitabı, Atatürk’ün yaşamına dair esin verici bilgiler sunan “Biliyor musun?” sayfalarıyla da dikkat çekiyor.

Atatürk’ün Hayatı, Atatürk’ün Devrimleri, Atatürk’ün İlkeleri, Atatürk’ün Kişiliği ve Düşünce Dünyası olmak üzere birbirini tamamlayan dört ayrı başlıktan oluşan kitap; günümüz çocuklarını, bağımsız karakterli, aklın ışığını önemseyen, tarihimizi anlayabilen çağdaş bireylere dönüşebilmeleri için Atatürk’ün izinden yürümeye davet ediyor.

Çocukların yaratıcı okuma, düşünme ve yazma becerilerini kullanarak Atatürk ile ilgili pek çok bilinmeyeni keşfedebilecekleri Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, Atatürk’ün kişiliğine ve hayat felsefesine dair değerli paylaşımlarda bulunuyor. Kitap, Atatürk’ün askerî, siyasî ve kültürel alanlarda yaptığı yenilikleri hangi düşünceden yola çıkarak gerçekleştirdiğini irdelerken, çocuklara yeni bakış açıları kazandırıyor. Cumhuriyetin ilanının önemi, ilk meclisin açılması ve kadın hakları gibi konulara değinirken; devrimlerin o döneme göre neden gerekli olduğunu, hangi amaçlarla yapıldığını sade ve açık bir anlatımla dile getiriyor. Atatürk’ün edebiyat tutkusu, sanatçıya gösterdiği saygı gibi hususlar üzerinden, güzel sanatların bir topluma katacağı evrensel değerleri aktarıyor, bir liderin genel kültüre neden önem vermesi gerektiğine işaret ediyor.

Atatürk’ün hayatını, kişiliğini, düşünce evrenini, devrimlerini, ilkelerini kapsayan; özgün içeriğiyle okurların yüreğinde ve belleğinde yer edecek bu eşsiz eser ayrıca, TBMM’nin ilk fotoğrafları, Anıtkabir’in yapım süreci, gazetelerin manşetlerini süsleyen ilk Cumhuriyet Bayramı haberleri, Atatürk’ün çektirdiği doğa fotoğrafları, Atatürk’ün kadın hakları ile ilgili çalışmaları ve tarihimizde iz bırakan “Başaran Kadınlar” gibi özel içerikleriyle de merak uyandırıyor. 

Mavisel Yener, bilimin ışığında özgür düşünebilen nesiller yetişmesine katkı sunabilmek amacıyla kaleme aldığı bu atölye kitabında, Atatürk’ün eşsiz kişiliğinde insanlığın ilham verici, yaratıcı değerlerinin dünya ile nasıl paylaşıldığını gözler önüne seriyor.

O hâlde, el ele verip Atatürk’ün izinden yürüyelim; daha güzel bir gelecek için Atatürk’le birlikte düşünelim…

Atatürk Olmak

Büyüyünce ne olacağım? Büyük küçük bütün çocukların derdi büyüyünce ne olacakları değil mi?
Aytül Akal’ın, Mustafa Kemal’in pek çok özelliğini kısa ve eğlenceli bir kitaba sığdırmayı başardığı Atatürk Olmak, büyüyünce Atatürk gibi olmak isteyen bir çocuğun sevimli, samimi ve öğretici öyküsünü anlatıyor.
Büyüyünce ne olacağını merak eden küçük çocuk, uzun uzun düşünür: Babası gibi tuhafiyeci mi, annesi gibi eczacı mı olsa daha iyidir? Ressam, mimar yoksa kaptan mı? Bir türlü karar veremez.
Bir gün, sınıf öğretmeni, Atatürk’ü anlatır; ülkeyi düşmanlardan kurtardığını ve Cumhuriyet’i kurduğunu söyler. Çocuk, işte o zaman, Atatürk olmaya karar verir. Fakat onun bu düşüncesine herkes olumsuz tepki verir: Onun Atatürk olamayacağını, “Atatürk olmanın” bir okulu olmadığını söylerler.
Neyse ki, öğretmeni bir gün, “Atatürk’ün yaptıklarını anlar, düşüncelerini izler, ilkelerini korursan, sende ondan bir parça var demektir,” deyince çocuk sevinir ve içindeki Atatürk’ün, hayatı boyunca yüreğinde yaşayacağını, barış ve kardeşlik yolunda, ona ve bütün çocuklara sonsuza kadar ışık tutacağını anlar.

Cumhuriyetin İzinde

“Cumhuriyet, bir yönetim şekli olarak nasıl ortaya çıkmıştır?” sorusuna yanıt arayan Koray Avcı Çakman ve Toprak Işık’ın birlikte kaleme aldığı Cumhuriyetin İzinde, Antik Roma’dan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan süreçte, toplumların “daha iyi bir yönetim” arayışının izini sürüyor.

Tarihî bilgileri paylaşırken kurgusuna eklediği efsane ve fabllarla özgün bir anlatım sergileyen bu ufuk açıcı kitap, okurlarına yönelttiği ucu açık sorularla, sorgulama ve araştırma isteği uyandırıyor.

Cumhuriyetin İzinde, Anadolu topraklarının cumhuriyetle buluşma hikâyesini hak ettiği değere yaraşır biçimde ele alırken; Türkiye Cumhuriyeti’ni bize armağan edenleri bir kez daha saygı, minnet ve şükran duygularıyla anmamıza vesile oluyor.

Bir yönetim biçimi olarak cumhuriyetin köklerine inip adım adım seyir defterini tutan Koray Avcı Çakman ve Toprak Işık, kâh tarihe iz bırakanların kâh masalların büyülü dünyasında arzıendam edenlerin yolunu ışıtıyor. Antik Roma’dan demir alıp; Eski Yunan’a dümen kırıyor. Magna Carta’nın önemini anlatmak için İngiltere’ye yelken açıyor; köleliği göz ardı edenlerin imzaladığı özgürlük bildirgesinin ardında yatanları göstermek üzere Amerika’ya uzanıyor. Fransız Devrimi’nin getirdiği değişim rüzgârlarını ardına alarak, bir dünya liderinin doğuşuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık ettiriyor…

Cumhuriyetin İzinde bilimi, sanatı ve felsefeyi tarihsel olgularla harmanlayarak yaşadığımız çağın siyasi yapısını ve düşüncesini daha iyi kavramamıza ve evrensel bir bakış açısı geliştirmemize rehberlik ediyor.

Coşkulu anlatımıyla okurunun merakını diri tutmayı başaran kitap, içerdiği bilgileri edebiyatın çeşitli türlerinden faydalanarak aktarmasıyla bu alanda çocuklar için kaleme alınmış tüm çalışmalardan farklılaşıyor.

edebiyathaber.net (23 Nisan 2021)

Paylaş:

Yorum yapın