221B dergisinin dosya konusu: “Yeni” Türkiye’de Suç ve Ceza”

Nisan 14, 2021

221B dergisinin dosya konusu: “Yeni” Türkiye’de Suç ve Ceza”

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B’nin 31. sayısı (Mart-Nisan 2021) “Yeni Türkiye’de Suç ve Ceza” dosya başlığıyla yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

221B’nin 31. sayısında “yeni” Türkiye’de bulanıklaşan suç ve ceza kavramlarını, adalet sistemindeki eşitsizlikleri, adli tıbbın, teknolojinin ve hukukun kimin için ne denli geçerli olduğunu, tüm bunların bugünün polisiyesine nasıl yansıdığını ve günümüz polisiyesinin toplumsal sorunlara nasıl yaklaştığını ele alıyor.

“Zavallı” ve “Liste” gibi siyasi polisiye romanları ve “Baronlar Savaşı” gibi kurgudışı kitaplarıyla tanıdığımız gazeteci yazar Timur Soykan, dosya konusu kapsamında Türkiye’nin son yıllarındaki siyasi atmosferi yazdı.

Adli tıp araştırmaları uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz önemli bir konuyu masaya yatırdı: “Cinsel suçlarda cezasızlaştırılma ve normalleştirilme nesnesi olarak çocuk ve kadın.”

Polisiye üstadı Erol Üyepazarcı günümüz polisiye romanının toplumsal sorunlara yaklaşımını ele aldı.

Kadın hakları, basın hakları ve ceza hukuku alanlarında çalışmalarda bulunan Avukat Özge Demir’le günümüzde suç ve ceza kavramlarını ve adalet sistemindeki eşitsizlikleri konuştuk.

Öz Erenköy Kitap Kulübü köşesini kaleme alan Armağan Tunaboylu, “Sıfır Bir Adana” dizisini ve İtalyan yapımı “Gomorrah” dizisini inceledi.

Kapak dosyamız kapsamında mutlaka okumanız gereken araştırma kitaplarını da sizler için derledik.

Çağatay Yaşmut, casusiye türünün önemli isimlerinden Eric Ambler’in “Dimitrios’un Maskesi” romanı üzerine yazdı.

Sevin Okyay, Armağan Tunaboylu’nun kısa polisiye hikâyelerden oluşan “Cinai Tuhaflıklar” kitabını inceledi.

Gülce Başer, yeni öykü serisi “Galata Soygunu”nun ilk bölümünü kaleme aldı.

Batuhan Cantürk, Angela ve Luciana Giussani kardeşler tarafından yaratılan ünlü İtalyan çizgi roman serisi “Diabolik”i inceledi.

Bülent Ayyıldız, İtalyan polisiyesinin usta ismi Andrea Camilleri ve Komiser Montalbano serisinin ilk romanı “Suyun Şekli” üzerine yazdı.

Ezgi Özcan, İsveçli gazeteci Kim Wall’ın cinayetini konu alan Danimarka yapımı “The Investigation” dizisini inceledi.

Onur Bayrakçeken, son derece keyifli bir çizgi roman üzerine yazdı: “Sherlock Bones ve Doğa Tarihi Gizemi”

Ercan Akbay, çoklu kişilik bozukluğu teşhisi konulan gerçek seri katilleri ele aldı.

Fulya Turhan “Dedektifler Ne Yer Ne İçer?” köşesinde Patricia Highsmith’in karakteri Bay Ripley’nin gastronomik tercihlerini inceledi.

“Dedektifler Ne Dinler?” köşesini kaleme alan Onur Bayrakçeken’in gündeminde Mahfi Eğilmez’in mali suçlar ekseninde yazdığı polisiye romanı “Inferis” var.

Her sayımızda yerli polisiye romanları ve yazarları ele alan Alper Kaya, Enver Günsel’in “Bay Ayakkabı Cinayetleri” romanını inceledi.

Özlem Özdemir, yerli polisiyemizin son zamanlardaki önemli örneklerinden birini, ödüllü “Çaylak” romanını kaleme alan Nihal Orhan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi.

Gazeteci Mustafa Kömüş, son dönemlerin önemli Alman polisiye yazarlarından Mechtild Borrmann’ın “Suskunluk” romanını ele aldı.

Çaylak Kitap Dedektiflerinin gündeminde ise Harlan Coben’in “Altı Yıl” romanı var.

221B editörlerinin önerdiği romanlar ve diziler de yeni sayımızda…

221B’nin 31. sayısı tüm Türkiye’de raflarda.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2021)

Paylaş:

Yorum yapın