Çiziyorsam Sebebi Var: Hicabi Demirci | Ayşe Yazar

Şubat 13, 2021

Çiziyorsam Sebebi Var: Hicabi Demirci | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Sanırım bu tarz işlerle uğraşanların çoğunluğunda olduğu gibi benim de çizim merakım çocukluk yıllarıma kadar gitmekte.

Özellikle ortaokul yıllarında Resim derslerine ayrı bir ilgi ve özen gösterdiğimi hatırlıyorum. Lise yıllarım Ankara Ulus semtinde geçti.

Öğlen okulumuz bittikten sonra eve gitmeden önce yolumun üzerindeki resim galerilerine sıklıkla ziyaret ettiğimi hatırlıyorum. Bu sergilerden birisi karikatür üzerineydi. Konusu spor olan bu sergiden sonra çizginin bir dili olduğunu keşfettim. Yazıdan arındırılmış, kendi ayakları üzerinde durabilen çizimler, bana yeni bir yolculuğa başlama olanağı verdi. Karikatür serüvenimin başlangıcıdır bu sergi.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Çocuk kitabı çizimi konusunda benden daha deneyimli arkadaşların varlığını biliyorum. Onların son derece başarılı işler ürettiklerini biliyor ve gıpta ile izliyorum. Ben de karikatür ağırlıklı olarak yürüttüğüm çizim serüvenime arada kitap resimlemeleri yaparak devam ediyorum. Bu süreçte karikatürden daha farklı bir yol izlemek zorunda olduğumu biliyorum. Yazarın imge dünyasını keşfetmek gibi bir zorunluluk ortaya çıkıyor.

Artık kendi iradeniz değil, var olan bir metine bağlı çözümlemeler yapmak zorundasınız. Var olan metini birkaç kez okumak ve ipuçlarını yakalamak ve bütün dikkatinizi yoğunlaştırmak, doğru bir çizim için en önemli kriterlerden sadece birkaçı.

Çizimlerinizi yaparken yazar ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Editör üzerinden yürüyen bir süreç var daha çok. Bilgi akışı ve revizeler Editör üzerinden gelişmekte.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Her çizer gibi dikkatli bir gözlem ve empati duygusu bütün sanatların gelişimine çok önemli katkı verdiğini düşünmekteyim.

Algıda dikkat ve seçicilik ve konsantrasyonun önemli olduğunu biliyor ve uygulamaya çalışıyorum. Diğer sanat disiplinleriyle bir bağ kurmaya ve izlemeye çalışıyorum.

Sinema ve diğer disiplinlerde yapılanları takip etmeye çalışıyorum.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Editörden gelen öyküyü birkaç kez okuyorum. Yazarın öyküyü yazma amacını anlamak ve yazılanlar üzerinden empati kurma çabasına giriyorum.

Öykünün kırılma anlarını tespit etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Eskiz ve renklendirme aşamalarından sonra yayınevinde teslim ediyorum.

Basılıp elime geçtiği an ve raflarda yer aldığı zaman çocuklar gibi mutlu oluyorum.

edebiyathaber.net (13 Şubat 2021)

Paylaş:

Yorum yapın