Toplumsal Tarih’in 325. sayısı çıktı

Ocak 4, 2021

Toplumsal Tarih’in 325. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih’in Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun kabul edilişinin yüzüncü yıldönümü temalı 325. sayısı çıktı.

Tanıtım bülteninden:

2021 yılının ilk sayısında 20 Ocak 1921 tarihinde yasalaşan Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun (bir başka deyişle 1921 Anayasası’nın) kabul edilişinin yüzüncü yıldönümü vesilesiyle hazırlanan özel bir dosyayla okurlarla buluşuyor. Ahmet Demirel editörlüğünde derlenen bu dosya, “anayasal gelişimimiz” içerisinde istisnai ve özel bir yere sahip olan bu kanunu her yönüyle, ayrıntılı bir biçimde değerlendiren makalelerden oluşuyor. Dosya, Türkiye’nin bitmeyen “anayasa sorunu” ve bu çerçevede ele alınan yönetim sistemi, haklar ve özgürlükler gibi meselelerinin tartışılmasına katkı sunacak.

Dosya dışındaki sayfalarda ise Ahmet Akşit’in Karagöz’ün çingene olarak tasvir edilmesi ve bunun tarihçesi, Burak Süme’nin Gayrimüslim Kadın Oyuncumuz “Rozali Benliyan”, Siren Çelik’in Priscus, Attila ve Bizans Tarihi, Antonis Anastasopoulos’un İ. Metin Kunt ve İlker Aytürk’ün Jacob (Yaakov) M. Landau ile ilgili yazılar yer alacak.

Ayrıca Murat Cankara’nın hazırladığı Osmanlı’nın Tiyatroları yazısı ve Emel Seyhan’ın hazırladığı Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay yazısında Ocak 1921’de yayınlanmış haberler de dergide yer alıyor.

2021’e girerken Toplumsal Tarih’te bir görev değişimi yaşanıyor. Yayın yönetmeni Barış Alp Özden, bu aydan itibaren iki buçuk seneyi aşkın bir süredir yürüttüğü görevinden ayrılıyor. Şubat sayısı itibariyle Yayın Yönetmenliği görevini Erhan Keleşoğlu devralacak. Sevgili Barış Alp Özden’e tüm emekleri ve vakfa olan desteği için çok teşekkür ederken yeni yayın yönetmeni Erhan Keleşoğlu’na da hoş geldin diyoruz.



Toplumsal Tarih, e-dergi olarak Google Play ve Kobo platformlarında yer alıyor. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları da devam ediyor.

Okuyucular etkinlikler için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebiliyor, internet sitesini ziyaret edebiliyor ayrıca Tarih Dostu olarak vakfa destek olabiliyor. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan %50 indirim sahibi oluyor.

edebiyathaber.net (4 Ocak 2021)

Paylaş:

Yorum yapın