Cem Kalender’e 6 soru | Can Öktemer

Mart 6, 2020

Cem Kalender’e 6 soru | Can Öktemer

-En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Alejandro Zambra’yı okudum. Ağaçların Özel Hayatı, Belgelerim, Eve Dönmenin Yolları. Özellikle Eve Dönmenin Yolları büyük bir roman. Hani insana paradigmasını sorgulatan kitaplar vardır, bu da o kitaplardan biri. Kitap bittikten sonra ev, aile, baba gibi bilindik temel kavramları etraflıca sorgulatıyor okura. 

-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Aslında anne babamızın bir tipi olmaz. Çünkü onlara doğru dürüst bakmayı asla öğrenemeyiz. 

-Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Çoğu zaman okuduğum kitaplar üzerinden ulaşırım yeni kitaplara. Diyelim ki Amerikan edebiyatında çağdaş bir yazar okuyorum, beğenirsem o kanaldan devam edip, dil ve üslup olarak ona yakın yazarların izini takip ederim. Tavsiye de alırım tabi. Edebiyat beğenisine inandığım insanların tavsiyelerini kulak ardı etmem.

-Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Abşalom Abşalom!

-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Ben Oğuz Atay’dan sebep yazmaya geç başladım. Onun metinleriyle kendimi o kadar boğdum ki yazmaya gerek olmadığını düşündüm epey bir zaman. Bu düşünce beni otuzlu yaşlara doğru terk etti. Oğuz Atay’ın zihin dünyasına anlatacak bir metin yazama düşüncesi hâsıl oldu sonra. Böyle başladım Klan’ı yazmaya. Edebiyat çevresine çok uzak olduğum için yazdığımı okutacağım kimse yoktu, yazdığımın ne olduğunu tam olarak bilmiyordum. Ben de arkadaşlarıma okuttum. Okuttum ama en fazla okuyan 40 sayfa okuyabildi, o da hatırımı kırmamak için. Bir arkadaşım, eşinin iyi bir okur olduğunu ve dosyayı okuyabileceğini söyledi. Dosyadan sadece iki bölüm gönderdim çünkü okuyup anlayabileceğini düşünmedim. Hemen ertesi gün kitabın diğer bölümlerini istedi benden. Kitabı okuduktan sonra buluşup konuştuk. Klan’ın iyi bir roman olduğuna beni ikna etti, ben de yarışmaya gönderdim. Sonra Tanpınar ödülünü aldı işte.

-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Romana başlamadan önce hazırlanma evrem vardır ki bu epey uzun sürer. Araştırmalar, okumalar, not almalar vs. Bunun için de yoğunluğumu kaybetmeyeceğim bir atmosfer oluşturmaya çabalarım. Işığın az olduğu sessiz bir oda benim için büyük bir konfordur.

edebiyathaber.net (6 Mart 2020)

Paylaş:

Yorum yapın