İran Film Günleri 17 Ocak’ta başlıyor

Ocak 14, 2019

İran Film Günleri 17 Ocak’ta başlıyor

Beyoğlu Akademi 17-19 Ocak tarihleri arasında İran Film Günleri etkinliği gerçekleştiriyor. 9 filmin gösterileceği etkinlik, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği ile Beyoğlu Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenleniyor. 

Gösterimler Ücretsiz

Seçkide son dönemin ödüllü ve İran’da büyük gişe başarısı yakalamış filmleri yer alıyor. Etkinlikte filmler ücretsiz gösterilecek. Programda Rıza Mirkerimi’nin Bugün, Behruz Afkhami’nin Azerşahduht, Perviz ve Diğerleri, Kemal Tebrizi’nin Hayalin Tatlı Tadı, İbrahim Hatemikia’nin Koruma, Hasan Barzide’nin  Mezar Şerif, Abolhassan Davoodi’nin Deli Yüz, Narges Abyar’ın Künye 143, Kiyumers Pur Ahmed’in Ayakkabılarım Nerede?, Davud Bidel’in Bir Zamanlar Aşk ve İhanet filmleri izleyicilerle buluşacak.

İran Sineması Paneli

İran Film Günleri kapsamında 18 Ocak’ta İran sineması üstüne bir panel de düzenlenecek. İran’dan gelen yönetmen Abolhassan Davoodi, ve yönetmen Faysal Soysal’ın konuşmacı olacağı panelin moderatörlüğünü çevirmen ve yönetmen Farhad Eivazi yapacak.

Gösterimler Beyoğlu’nda

Filmler Beyoğlu Belediyesi’nin İmam Adnan Sokak’taki kültür merkezi olan Beyoğlu Akademi’de ücretsiz olarak yapılacak.

Filmler

Bugün

2014, 98 Dak.

Yönetmen: Rıza Mirkerimi

Konu:

Yaşlı bir taksi şoförü olan Yunus, mesaisinin sonuna doğru genç bir kadını hastaneye yetiştirir; ancak hastanede kendisini bekleyen olaylardan habersizdir. 2014 Rabat Film Festivali’nde; En İyi Film, İzleyici Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ile 2014 Tallinn Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü ve Ekümenik Jüri Ödülü sahibi Bugün filmi, 2014’te İran’ın Oscar adayı olmuştu.  Rıza Mirkerimi İran’da büyük gişe başarısı yakalayan filmi için; “Başkalarına sessiz sedasız yardımcı olan ve isimsiz kalmaya devam edenler hakkında bir film yapmak istedim.” İfadelerini kullanıyor.

Azerşahduht, Perviz ve Diğerleri

2014, 92 Dak.

Yönetmen: Behruz Afkhami

Konu:

Ünlü bir sinema oyuncusu, son filminde gerçek eşi ile birlikte rol almak ister.  Bunun üzerine filmin oyuncu kadrosuna katılan eşi, dikkatleri üzerine çeker. Ancak bu ilgi, ünlü sinema oyuncusunu artan bir kıskançlığa sürükler ve kadının evi terk etme kararı almasına neden olur.

Hayalin Tatlı Tadı

2014, 94 Dak.

Yönetmen: Kemal Tebrizi

Konu:

Türkiye’de Kertenkele isimli komedi filmiyle tanınan Kemal Tebrizi, bu kez bir aşk filmiyle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Bir üniversite hocası, hayatını çevreyi korumaya adamıştır. Tek düşüncesi toplumun yenilenebilir enerji kaynaklarını öğrenmesi ve kullanmaya başlaması olan hoca, hayalperest bir öğrenciye gönlünü kaptırır.

Koruma

Yıl:2016, 94 Dak.

Yönetmen: İbrahim Hatemikia

Konu:

Kutsal Savunma Sineması filmleriyle tanınan İbrahim Hatemikia, izlenme rekorları kıran Bodyguard filminde, koruma biriminde görevli olan Albay Haydar’ın yaşamına odaklanıyor.  Hayatını tehlikeye atarak bir yetkiliyi suikasttan kurtaran Haydar, sonrasında ise mesleğini sorgulamaya başlar. Yeni göreviyse devlet için çalışan genç bir mühendisin korumalığını yapmaktır. Film 34. Fecir Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Aktör ve En İyi Görsel Efekt ödüllerini aldı.

Mezar Şerif

2015, 83 Dak

Yönetmen: Hasan Barzide

Afganistan’ın Mezar Şerif şehrinde bulunan İran Konsolosluk binasının Taliban örgütü tarafından saldırıya uğraması sonucu öldürülen İranlı diplomatların hikayesi.

Deli Yüz

2015, 109 Dak.

Yönetmen: Abolhassan Davoodi

İnternette tanışıp bir araya gelen birkaç genç Tahran sokaklarında eğlenmek için yola çıkarlar. Aralarında şaka olarak başlayan bir oyunun çetrefilleşip şantaj olayına dönüşmesi sonucunda arkadaşlık sınırlarını zorlayan karmaşık olaylar ardı ardına gerçekleşir. Film 2015 yılında Fecir Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Ses Tasarımı, En İyi Özel Efekt ve İzleyici ödüllerini kazanmıştı.

Künye 143

2014, 97 Dak.

Yönetmen: Narges Abyar

Konu:

Ülfet, genç oğlu Yunus’un kendisinden habersiz olarak İran-Irak Savaşı’na gönüllü olarak katıldığını öğrenir. Oğlunun özlemi kadının yaşamında önemli dönüşümler gerçekleştirecektir. İran sinemasının tanınmış kadın yönetmeni Narges Abyar; Busan, Singapur, Asya Pasifik gibi çok sayıda festivalde ödül alan filminde savaşın geride kalanlar üstündeki etkilerine odaklanıyor.

Ayakkabılarım Nerede?

 2016, 100 Dak.

Yönetmen: Kiyumers Pur Ahmed

Konu:

Karısı ve kızı onunla iletişimi kestikten sonra Habip, Alzheimer hastalığına yakalanmışçasına hafızasını yitirmeye başlar. Kızı babasıyla tekrar iletişim kurmaya başladığında her şey eskisi gibi olacak mıdır?

Bir Zamanlar Aşk ve İhanet

2012, 90 Dak.

Yönetmen: Davud Bidel

Konu:

Beklenmedik bir olay Pervane ve kızı Ayna’yı gafil avlar. Yıllardır yüzleşmekten korktuğu bu olayın başlangıcı Pervane’nin geçmişinde yatmaktadır.

edebiyathaber.net (14 Ocak 2020)

Paylaş:

Yorum yapın