Yazarın Odası: Emel Koşar | Meltem Dağcı

Kasım 14, 2019

Yazarın Odası: Emel Koşar | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Araştırmacı Yazar, Akademisyen, Şair Emel Koşar’ı, annesi Nehar Koşar ile konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Emel yazılarını genellikle odasında veya deniz kenarında yazar. Odasındaki kütüphanesi ve filmleri onun beslenme kaynakları. Bostancı’da oturuyoruz. Sahilde Caddebostan’a doğru yürüyüşe çıktığımızda kahve molası için girdiğimiz kafelerde çantasından kalemini ve not defterini çıkarıp deniz kenarında şiir yazar. Sonra eve gidince yazdıklarını bilgisayara aktarır. Kızım yazarken ben sessiz olmaya çalışırım, onun yazdıklarını yayımlandıktan sonra okurum.

2) Kızınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Kızım küçükken babası ve ben; ona ve kardeşine kitap alırdık. Şimdi kızım bana beğeneceğimi düşündüğü kitapları hediye ediyor veya kendi kitaplığından kitap seçip okumam için bana veriyor. Kızım şair olsa da benim tercihim genelde hikâye ve romandan yana. Füruzan’ın ve Orhan Pamuk’un kitapları benim için çok kıymetli. Okuduğum kitaplar üzerine kızımla sohbet etmek bana yeni pencereler açıyor.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Emel yazdıklarını yayımlamadan önce hocalarıyla ve arkadaşlarıyla paylaşır. Onların fikirlerini alır. Emel’in kitaplarını ve yazılarını yayımlandıktan sonra okurum. Görüşlerimi dile getiririm. Beni ciddiye aldığını düşünüyorum. Özellikle son şiir kitabı Işığın Nefesi’nde yer alan CD’den, Emel’in sesinden şiirleri dinlemek beni hem heyecanlandırdı hem de çok mutlu etti. Kızımla gurur duyuyorum.

4)Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Emel yazı yazarken müzik dinlemeyi sever. Mozart, Vivaldi ve klasik Türk müziği -Safiye Ayla, Emel Sayın, Yaprak Sayar- dinler. Sinemadayken veya alışveriş yaparken bile defterine notlar alır. Evde o notlar üzerine çalışırken bazen sessizliği de tercih eder. Bitirdikten sonra şiirlerini yüksek sesle okur, çünkü şiirde müziğe, ses düzenine önem veriyor. Hem evdeki hem de MSGSÜ’deki odasında yer alan narların ve yazmaların uğuruna inanır. Mutfaktaki maharetini ve titizliğini edebiyatta da gösterdiğini düşünüyorum.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Kızım en son Haydar Ergülen ve Lâle Müldür’ün şiir kitaplarını notlar alarak okuyordu. Demek ki yeni makaleler veya kitaplar yolda.

Paylaş:

Yorum yapın