Adnan Gerger’e 6 soru | Can Öktemer

Mart 15, 2019

Adnan Gerger’e 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

En  son Italo Calvino’nun  Klasikleri Niçin Okumalı? isimli kitabını okudum.  Odysseia’dan Anabasis’e, Orlando Furioso’dan Kaderci Jacques ve Efendisi’ne, Stendhal yönteminden Parma Manastırı Kılavuzu’na, Ortak Dostumuz’dan Kumsal’daki Eve’e, Conrad’ın Kaptanları’ndan Pavese ve İnsan Kurbanları’na kadar Calvino kendisini etkileyen yazar ve şairler üzerine yazdığı denemeler.

Edebiyatla derdi olanların ve kendisine bir alt yapı oluşturmak isteyen iyi niyetli ciddi yazarlarla okurların ‘klasik yapıtları neden okuması’ gerektiğine dair soruları, kültürel birikimlerle ve sorgularla yanıtlayan,yanıtlarken bu bilinci aşılayan olağanüstü denemelerden oluşan bir kitap. Klasikleri okumanın klasikleri okumamaktan daha iyi olduğunu anlıyor, insan…

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Bir klasiği her yeniden okuma, ilk okuma gibi bir keşif okumasıdır.  Bir klasik söyleyecekleri asla tükenmeyen bir kitaptır.” (Sayfa.12)

“Ve birileri bu kadar çabaya değmeyeceği gibi bir itiraz getirecek olursa Cioran’ı alıntılayacağım: “Baldıran hazırlanırken, Sokrates flütle yeni bir ezgi öğreniyormuş. ‘Ne işine yarayacak?’ diye sormuşlar. ‘Ölmeden önce bu ezgiyi öğrenmeye’ demiş.” (Sayfa.18)

 Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

İyi bir okur olduğuna ve edebiyatla hemhâl olduğuna inandığım arkadaşların tavsiyelerini dikkatle dinlerim. Hatta bu arkadaşım okuduğu kitabı tartışıyorsa mutlaka not alırım. Daha sonra o dönem üzerinde yoğunlaştığım metinlerin içeriğine sahip kitapları sezgilerime güvenerek seçerim.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Çöl – Jean-Marie Gustave Le Clezio 

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Firar Öyküleri, ilk kez 1990 yılında okuyucularla buluştu. Kimseye okutmadım.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Kesinlikle disiplinli bir çalışma yöntemim var… Her gün mutlaka önce okurum, sonra yazarım. Gece yarısından sonra ve sessiz bir ortamda yazmak benim vazgeçilmez alışkanlığım.

edebiyathaber.net (15 Mart 2019)

Paylaş:

Yorum yapın