Atillâ Şenkon’a 6 soru | Can Öktemer

Mart 8, 2019

Atillâ Şenkon’a 6 soru | Can Öktemer

Fotoğraf: Neslihan Karayakaylar Tamyaman
Fotoğraf: Neslihan Karayakaylar Tamyaman

Hazırlayan: Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir? İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Sema Kaygusuz’un daha önce çeşitli dergilerde yayımlanan yazılarından oluşan Aramızdaki Ağaç adlı kitabını okudum. Her birinin sonunda Sema’nın diline, düşüncesine hayran kaldığım yirmi bir yazı var kitapta. Öykü ve romanlarını severek okuduğum Sema’yı bu cesur yazılar toplamı için alnından öpüyorum.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“2013 baharında despotun sözünü kahkahayla kesen on beş milyon insana bakınca gördük ki, Türkiye devleti Türkiye toplumunun çok gerisinde kalmıştır. Gezi hareketi, belleğindeki bütün devlet şiddetine rağmen yıkıcı değil şölensi bir ayaklanmaydı.” 

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Kalemi beni asla yanıltmamış yazarların kitapları daima önceliğimdir. Her cumartesi Ankara’daki Dost Kitabevi’ne giderek yeni çıkan kitaplara göz atar, ilgimi çekenleri alırım. Kitap eklerinin ve hayata aynı pencereden baktığım arkadaşlarımın önerileri doğrultusunda edinip okuduğum kitaplarda vardır elbette. 

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

James M.Barrie’nin “Biri dışında bütün çocuklar büyür,” sözüyle açılan Peter Pan’ını yazmış olmayı isterdim. Kitabı okuduğum günden beri Barrie’nin sözünü ettiği o biri olmaya çalışıyorum. 1990’da yayımlanan Her Gün Perşembe Olsa’dan bu yana hemen hemen her kitabımda Peter Pan’a gönderilmiş bir selama rastlanabilir. 

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Yazdıklarımın edebiyatın kalıcılığına emanet edilmeden, yani yayımlanmadan önce kitabın editörü dışında herhangi biri tarafından okunmasından hoşlanmam. Bu 1988’de Varlık’ta yayımlanan ilk öykümde de böyle olmuştur, son romanım Yalan Satıcısı’nda da. 

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Özel alışkanlıklarım, olmazsa olmazlarım, lükslerim yoktur. Her yerde, her koşulda yazabilen bir yazarım. Yalan Satıcısı’nın büyük bölümünü hikâyenin geçtiği yerde, Kıtır’da yazdım mesela. Müdavimleri bilir, oldukça kalabalık, gürültülü ve hareketli bir mekândır. Buna karşın, sanki üzerime geçirilmiş cam bir fanusun içindeymişim gibi huzurla çalışabildim orada.

edebiyathaber.net (8 Mart 2019)

Paylaş:

Yorum yapın