Yüzlerce yayınevi Moskova Kitap Fuarında buluştu

Eylül 9, 2015

Yüzlerce yayınevi Moskova Kitap Fuarında buluştu

Book_FairDört gün süren fuarda okurlar hem aradıkları kitapları buldu, hem de sevdikleri yazarlarla buluştu. 

Rusya bu yıl 27. kez Moskova Uluslararası Kitap Fuarına kapılarını açtı. Sovyetler döneminin simge mekanlarından Vidinha’da gerçekleştirilen fuara; Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’dan bir çok yayınevi katıldı. 4 gün süren fuarda on binlerce okur, sevdikleri kitaplar ve yazarlarla buluştu.

Kitap fuarı, uluslararası niteliğine uygun olarak her yıl genişleme hedefiyle biraz daha büyüyor. Rusya’ya dönük izolasyon politikasına rağmen batıdan fuara katılan yayınevleri bu tezi doğruluyor. Bu yılki fuarda, Rusya’nın popüler isimleri ve yabancı yayıncılarla birçok söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşilerin ana teması “İnternetin Yayın Dünyasına Etkileri” idi.

Rusya genelinde 500 yayıncının katıldığı fuarda, elektronik yayıncılık alanında öne çıkan örnekler farklı bir bölümde toplandı. Çin ve İran’ın bu yıl kitap fuarına, büyük standlarla katılması dikkat çekti.

Türkiye standı dikkat çekti

Her yıl olduğu gibi fuara yine iddialı bir şekilde katılan Türkiye standında çeşitlilik göze çarptı. Rusça’ya çevrilen Türk klasiklerinin yer aldığı stand, geçen yıl olduğu gibi Rus okurların büyük ilgisiyle karşılaştı. Türkçe eserlerin dünya genelinde tanınabilmesi için ortaya çıkan TEDA projesi de Moskova kitap fuarında ziyaretçilerle buluştu.

Fuardaki ilgiyi beğendiklerini belirten TEDA yetkilileri mevcut uğraşlarının Avrupa’daki fuarlarda da devam edeceğini de belirtti. TEDA fuar sorumlusu Orhan Açıkgöz, projeyle ilgili şu şekilde konuştu:

“Türkiye’nin dışa açılımında evrensel bir öneme sahip proje. Biz projemizle türk yayıncılığını uluslararası okurlarla Türk edebiyat eserlerini buluşturmayı düşünüyoruz fuarlar da önemli bir araç oluyor. Edebiyat eserlerini öncelikle buluşturmayı düşünüyoruz.”

Fiyatlar kitapseverleri üzdü

Ancak fuarı bu yıl ziyaret eden Ruslar, kitap fiyatlarından şikayetçiydi. Fakat kitapların çeşitliliği fiyatları unutturdu, herkesin yüzünü güldürdü. Okulların yeni açılması velileri fuara yönlendirirken, üniversite çağındaki öğrencilerde kendi bölümleriyle alakalı yayınlar için standları doldurdu.

Standlarda en fazla ilgiyi yine bilim kurgu ve tarih kitapları gördü. Fuarı gezen bir  okur şu şekilde konuştu: “Son zamanlarda giderek büyüyen korku dolu bir tartışma var. Bu tartışma; elektronik yayıncılığın klasik yayıncılığı ortadan kaldırma ihtimali. Bu fuarda da gündem buydu. Yani sadece yuvarlak masa toplantılarında ya da söyleşilerde değil, ziyaretçilerle yayıncılar; yazarla okur arasında hep bu meselenin konuşulduğunu gördük. Ben bu tartışmada kötümser tarafta değilim yakın zamanda böyle bir ihtimal görmüyorum.”

Her yıl tekrarlanan ve bu yıl 27. kez düzenlenen Uluslararası Moskova Kitap Fuarı’nın önümüzdeki yıl daha da genişletilmesi planlanıyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı – (9 Eylül 2015)

Paylaş:

Yorum yapın