İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali 4-8 Mayıs 2015’te

Nisan 4, 2015

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali 4-8 Mayıs 2015’te

Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) için geri sayım başladı. İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin yedincisi Garanti Bankası’nın ana sponsorluğunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle 4-8 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

fft1_mf10101

26 farklı ülkeden 30 yabancı yazar ve “Profesyonel Buluşmalar” kapsamında 20 konuk ile Türkiye’den 30’un üzerinde yazarın katılımıyla gerçekleşecek etkinliklerde edebiyatseverler farklı kültürlerden yazarların, hayatı ve edebiyatı farklı perspektiflerden yorumlayışlarına tanıklık etme şansını yakalayacak. Festival yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan edebiyat ortamı yaratıyor. Bu yıl Garanti Bankası ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan festivalde etkinlikler halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Etkinlikler kapsamında okurlar sevdikleri ya da yeni keşfedecekleri yerli ve yabancı yazarlarla bir araya gelme şansına da sahip oluyor.

Çok sayıda yazar festivale katılıyor

İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin bu yılki programında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra interaktif edebiyat projelerine yer verilecek.

İstanbul’un İki Yakasında Edebiyat Etkinlikleri

Festival Sponsorlarından Ersa Mobilya, bu yıl Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nin açılış törenine ev sahipliği yapacağı İTEF kapsamında İBB Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleştirilecek etkinliklere iki özgün projeyle destek verecek. “Yazar Koltukları” projesiyle günümüzün yazarlarını okuyucularıyla interaktif bir ortamda buluşturmayı hedefleyen Ersa Mobilya, mekanda hayranları için bir de “Küçük Prens” atölyesi düzenleyecek. Festival etkinlikleri; İBB-Atatürk Kitaplığı, İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu- Sismanoglio Megaro, ve KargArt’da gerçekleştirilecek.

Dünya’da çok satan Kitap Hırsızı‘nın yazarı Markus Zusak Tükiye’de

Çok satan kitapların sevilen yazarı Markus Zusak, İTEF 2015’in yazarları arasında. Avustralya Büyükelçiliği ve Etihad Havayolları’nın desteğiyle Türkiye’deki okurlarıyla buluşacak. Martı Yayınları tarafından yayımlanan Kitap Hırsızı, Hiç, Köpekler Ağladığında gibi çok satan kitapların yazarı Markus Zusak yazım sürecini ve ilham kaynaklarını okurlarıyla paylaşacak. İTEF 24 saat açık olan İBB Atatürk Kitaplığı ile birlikte edebiyatseverlere dikkat çeken bir etkinlik daha sunacak. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte, saatler gece yarısını gösterdiğinde Türkiye edebiyat sahnesinin 4 önemli ismi kitapları Dergâh Yayınları tarafından basılan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dünya klasikleri arasına girmiş eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden ve Tanpınar’ın şiirlerinden bölümler okuyarak katılımcılara farklı bir deneyim yaşatacaklar.

Hayatımın Öyküsü

Festival yazarları okurlarıyla hayatları boyunca kendilerini en çok etkileyen kitaplardan bölümler paylaşacaklar.

Çocuk Edebiyatının Dünyaca Ünlü İsimleri İTEF 2015’te

Kitapları çocuklar arasında bir fenomene dönüşen ödüllü  yazar Fatima Sharafeddine, Nar Yayınları (Nar Çocuk) işbirliğiyle Türkiye’deki minik edebiyatseverlerle buluşuyor. Dünyaca ünlü Fin çocuk yazarı Mauri Kunnas, KONE’nin destekleriyle Türkiye’deki çocuk okurlarıyla buluşuyor.

Kolombiya’nın Ünlü Yazarı İTEF’te!

Marquez’den sonra Kolombiya Edebiyatı’nın en önemli yazarları arasında olan Laura Restrepo Kolombiya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla ilk defa Türkiye’deki okurlarıyla bir araya gelecek.

Komşudan Haber Var!

Bu yıl Ermenistan’dan iki önemli yazarı ağırlayan festival, iki ülke arasında edebiyat köprüsü kuruyor. Çocuk edebiyatının sevilen ismi Armine Anda ve Türkiye’de yayımlanan ve büyük ilgi gören yeni kitabı “Kaçan Şehir” ile Hovhannes Tekgyozyan, festivalde okurlarıyla buluşacak.

Goethe Enstitüsü’nde Yazar Okumaları Devam Ediyor

Goethe Institut İstanbul’un destekleriyle festivale katılacak olan, “Uğultu” romanıyla dikkatleri üstüne çeken ünlü Alman yazar Norbert Scheuer Goethe Enstitüsü’ndeki yazar okumaları etkinliğine katılıyor.

Leipzig Kitap Ödülü’nün Sahibi Mircea Cartarescu İstanbul’da!

Romen Edebiyatı’nın dünyadaki önemli temsilcilerinden, ismi Nobel Ödülü adayları listesinde yer alan Romen Kültür Merkezi’nin destekleriyle festivale katılan ünlü yazar Cartarescu, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan yeni kitabı “Orbitor-Göz Kamaştırıcı” ile festivalde yer alıyor.

Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nün Sahibi Yazar Goce Smilevski İTEF 2015’te

Nemesis Yayınları tarafından yayımlanan “Freud’un Kız Kardeşi” isimli kitabın yazarı Goce Smilevski festivalde okuyucularıyla buluşuyor.

Fantastik Edebiyat okurları festivalde bir araya geliyor

Her yıl festival kapsamında KargArt’da FABİSAD-Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği işbirliğinde düzenlenen etkinlik serisinde fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazar, çizer, oyun yazarı gibi sanatçılar bir araya gelecek.

Yabancı Yazarlar Okullarda

İTEF 2015 kapsamında 10’a yakın çocuk edebiyatı yazarı, farklı ilçelerdeki 10’un üzerindeki okullarda öğrencilerle buluşacak. Aralarında Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayınları ve Avusturya Kültür Ofisi’nin destekleriyle festivale katılan dünya çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden  Avusturyalı Helga Bansch, “Sanat Dedektifleri” serisiyle genç okurların heyecanla takip ettiği Norveçli Björn Sortland ve Nar Yayınları (Nar Çocuk)  desteğiyle festivalde yer alan  Lübnanlı Fatima Sharafeddine’in de olduğu yazarlar öğrencilere yeni ülkelerin ve dünyaların kapısını açacaklar.

Yazarların Kitapları Festival Süresince ANA Kitabevi’nde

Festival katılımcıları hem sevdikleri yazarların söyleşisi dinleyebilecek hem de kitaplarını İBB Atatürk Kitaplığı’na kurulacak olan Ana Kitabevi standından edinebilecekler.

İTEF 2015 antolojisi, festivalle aynı anda takipçileriyle buluşuyor

Ulusal ve uluslararası kitap fuarlarında ücretsiz olarak dağıtılan bu antoloji çoğunluğu özel sipariş edilen metinlerden oluşan, festivalin kalıcılığını ve üretkenliğini simgeleyen bir kitap olarak tasarlandı. Yerli ve yabancı yazarlar, “Şehir ve Sınırlar” teması altında yazılarını edebiyatseverlerle paylaşacak. Festival takipçileri antolojiyi ücretsiz olarak etkinlik mekanlarından edinebilecekler.

Gelibolu 100 Yıllık Barış”- Barış İçin Edebiyat Etkinlikleri 

Çanakkale Zaferi’nin 100.yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Bursa Nilüfer Belediyesi, Avustralya Büyükelçiliği ve Etihad Havayolları’nın destekleriyle gerçekleştirilen proje savaşın taraflarını edebiyat köprüleriyle bir araya getirmeyi hedefliyor. Tarihsel romanların Türkiye’deki önemli temsilcilerinden Demet Altınyeleklioğlu ve “Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini ” kitabıyla Türkiye’de kendi hayran kitlesini yaratan İngiliz yazar Louis de Bernieres  savaşın edebiyattaki yansımalarını ele alacak. Anzak askerlerinin güncelerini “Gelibolu Günceleri” kitabında derleyen Avustralyalı yazar ve tarihçi ve Türkiye aşığı Jonathan King ve araştırmacı yazar Haluk Oral savaşın dehşetini her iki ordunun askerlerinin gözlerinden aktaracak.

Okumanın Önündeki Engeller Kalksın: Okuyan Eller

Türkiye’de ilk defa yapılacak olan “Okuyan Eller” projesi için önde gelen çocuk edebiyatı yazarlarından Melike Günyüz özel olarak görme engelli çocuklar için bir kitap hazırladı. İstanbul’da bulunan ikonik binalar, toplu taşıma araçları gibi görme engelli öğrencilerin öğrenmesinin faydalı olacağı nesneler 3Dörtgen tarafından 3 boyutlu olarak basıldı ve festival kapsamında okul etkinliklerinde yüzlerce çocukla buluşacak. Öğrenciler Braille alfabesiyle basılacak kitapları etkinlik öncesinde eğitmenler eşliğinde okuyacaklar ve yazarın katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte okumuş oldukları macerada yer alan araçlara ve mimari yapılara dokunabilecekler. Görme engelli çocukların dokunma duyularını ve bilişsel gelişimlerini edebiyat yoluyla genişletmeyi hedefleyen ilk faaliyette öğrenciler yazar eşliğinde üç boyutlu basım tekniğiyle üretilmiş resimli kitapları “okumuş” olacaklar. Yazar Melike Günyüz ile birlikte görme engelli öğrencilerin okulları ziyaret edilecek, öğrencilere içinde metnin latin ve braille alfabeleriyle basılmış hali dağıtılacak. Metinde bahsi geçen objelerin 3 boyutlu basılmış hali öğencilere sunulacak. İlk etapta 150 öğrencinin yararlanması planlanan çalışmanın ilerleyen aşamalarda Türkiye’nin diğer şehirlerindeki okullarda da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

2011 yılında başlatılan Profesyonel Buluşmalar Programı, bugüne kadar 63 uluslararası yayıncıyı  festival sırasında İstanbul’da ağırladı ve Türk edebiyatının, yayıncılığının tanıtılmasında katkıda bulundu. Bu yıl 15 farklı ülkeden gelen yayıncı, telif hakları yetkilileri, çevirmenler, çeviri fonu yetkilileri ve edebiyat festivali yöneticileri gibi sektörün 20 profesyoneli Yunus Emre Enstitüsü ve Can Yayınları’nın desteğiyle İstanbul’da buluşuyor. Uluslararası PEN’in edebiyat danışmanın katılacağı İTEF, bu yıl ilk defa Malezya’dan bir konuğu da ağırlayacak. Edebiyat ve çeviri alanında faaliyet gösteren profesyoneller Türkiye’deki meslektaşlarıyla 3 gün süren bir programda yayınevlerine grup ziyaretlerinde bulunacaklar, birebir görüşmelerle bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar, ortak projeler geliştirmeleri ve telif hakları alışverişine zemin oluşturan bir programa katılacaklar.

edebiyathaber.net (27 Nisan 2015)

Paylaş:

Yorum yapın