Hey Dünyalı, sen dostsun! | Gökçe Gökçeer

Mart 2, 2015

Hey Dünyalı, sen dostsun! | Gökçe Gökçeer

Okur yazar ebeveynin en büyük hayallerinden biri okur yazar bir çocuk yetiştirmektir. Çünkü bilir ki hal böyleyken, gerisi gelir. Okuyan çocuk; sorgular, merak eder, öğrenmeye açıktır ve kendine verileni hap gibi yutmaz, düşünür. Beğeni algısı, vizyonu, ufku gelişir.

e-mailing

Bunu yapmak aslında zor görünse de, çocuğun ilgi alanlarını belirleyip ona uygun okuma alternatifleri sunmak mümkün. Bu deneyimler sadece kitaplarla değil, dergilerle de oluşup besleniyor tabii. Ne yazık ki  Türkiye’de çok çocuk dergisi varmış gibi görünse de, aslında içerik olarak zengin ve sürekli takip etmeye uygun dergi sayısı bir elin parmaklarını geçmez, hatta etmez bile. Dünyalı, işte bu açığı kapatan, zengin içeriğiyle hem çocukların hem ebeveynlerin ilgisini çekmeyi başaran, dopdolu, didaktizmden uzak ve ufuk açıcı bir çocuk dergisi olarak bir yıl önce hayatımıza girdi. İyi ki!

Dünyalı’nın hedefi; merak eden, düşünen, yaşadığı dünyayı, hayvanları, doğayı seven ve koruyan, güncel olanı takip eden 8 yaş ve üzerindeki herkesin okuduğu bir dergi olmaktı, bunu da başarmış görünüyor. Çünkü dergiyi sadece çocuklar değil aileler de zevkle okuyor. 30 yıllık yayıncılık deneyimiyle Tudem Yayın Grubu’nun ve Bir Dolap Kitap’ın yaratıcıları Yıldıray Karakiya ve Banu Aksoy’un vizyonu birleşince ortaya bu muhteşem dergi çıkmış. Dünyalı’da yok yok neredeyse; bilim, sanat, spor, gezi, dünya kültürleri, hayvanlar, doğa ve çevre başlıkları altında birçok konu, çocukların sıkılmadan okuyacağı kısa ama doyurucu bilgilerle işleniyor. Ayrıca güncel haberlere de yer veren dergi, Mart ayında 12. sayısıyla 1 yaşını geride bırakacak.

Etrafımdaki çocuklu aileler kadar, eğitimciler, çocuk gelişimciler ve hatta genç ebeveyn adayları tarafından da dikkat ve ilgiyle takip edildiğine birebir şahit olduğum Dünyalı, dilerim uzun ömürlü bir dergi olur çünkü bunu fazlasıyla hak ediyor. Çin malı ucuz ve faydasız oyucaklar ya da fosfor renkli klişe hayvan posterleriyle çocukların hem beğeni algısını bozan hem de onlara içi boş dergiler sunmaktan öte bir hedefi olmayan zihniyetin tam tersine; son derece özenle ve düşünerek hazırlanan içeriği, dikkat çekici tasarımı ve çocuklara tepeden bakan değil onları birey kabul eden yaklaşımıyla, tam da ihtiyacımız olanı verdi Dünyalı.

Tüm çocuklar için harika bir hediye olan Dünyalı’yı, uzaylılar da okuyabilir… Zira bu dergi, uzaylılara da kapılarını açacak kadar canayakın. Hem bunu okuyan uzaylılar da zamanla dünyalı olabilir. Ne demişler; okursan Dünyalı, kalmazsın uzaylı!

Gökçe Gökçeer – edebiyathaber.net (2 Mart 2015)

Paylaş:

Yorum yapın